Stockholm 7 juli: Nazistmarsch i skydd av polis

2007-07-11 12:28:38
Lördagen den 7 juli genomförde nazistorganisationen nsf en ”manifestation” till stöd för förintelseförnekaren Ernst Zündel.

Ernst Zündel är en tysk historierevisionist (förnekare av Förintelsen under andra världskriget) som har suttit nio år i tyskt fängelse på grund av detta.
Drygt 100 deltog i marschen som gick från Östermalmstorg till tyska ambassaden på Östermalm, där de lämnade en protestskrivelse i ambassadens brevlåda.
Marschen var en höjdpunkt i ”Kampanjen för yttrandefrihet” som nazisterna i nsf genomfört under våren, vilket är en paradox i sig då just yttrandefriheten är det första som försvinner om de skulle komma till makten. Deltog gjorde även representanter från nazistiska Danmarks Nationalsocialistiske Bevaegelse, Rysk Nationell Enighet och tyska Nordisches Hilfswerk.

Fler poliser än demonstranter

Antalet poliser som bevakade det hela var säkert fler än de nazister som deltog. För det första var hela Östermalmstorg avspärrat i över en timme före samlingen kl 14.00. När de skulle börja gå hotade polisen med omedelbar bortforsling av de personer som samlats. Några fördes också bort.
Under själva marschen gick först ett antal poliser till häst och plogade vägen, så att säga. Därefter följde två polispiketer. Utmed demonstrationen gick poliser och allt avslutades med ytterligare ett par polispiketer. Dessutom åkte polisbilar runt på parallellgator. Vid varje korsning blockerades tvärgator för korsande trafik.
Varje tillstymmelse till protest mot nazistmarschen stoppades direkt.

En antinazist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!