Frige omedelbart de fängslade miljöaktivisterna!

2013-09-25 12:30:16
”Kvällen den 19 september bordades Greenpeace skepp Artic Sunrise illegalt under en fredlig protest mot Gazproms planer på att borra efter olja i Arktis. Beväpnade styrkor från ryska kustbevakningen stormade skeppet med helikopter och höll de 30 aktivisterna ombord under vapenhot. Senare bröts kommunikationen med besättningen. Vi kräver att ryska myndigheter friger våra aktivister omedelbart!”. Så beskriver Greenpeace händelserna på ett nyhetsbrev.

Det sistnämnda kravet fördes även fram på Greenpeaces demonstration utanför ryska ambassaden i Stockholm, då runt 50 miljöaktivister drev på för de tillfångatagna kamraternas frigivning och att ryska myndigheter ska lämna tillbaka skeppet och ­införa granskning av företag som vill borra i Arktis sköra miljö. Varningskott riktade mot skeppet avlossades inför stormningen, men ingen kom till skada. Aktivisterna, som kommer från flera länder, är när Offensiv går i tryck (natten mot onsdagen den 24 september) fortfarande ­frihetsberövade.

Den ryska energijätten Gazproms tänker för första gången någonsin borra på is i en sådan utsatt miljö. Det läcker redan nu olja när de jobbar på land, vilket är olagligt. Att borra på is innebär stora risker eftersom det inte finns någon teknik som kan få upp olja ur isfyllt vatten vid fall av oljeut­släpp.
Koldioxidutsläppet som oljekonsumtionen bidrar till ökar på växthuseffekten, vilket får polerna att smälta fortare och vattennivån att öka. Mindre ismassa innebär även att det mörka havet drar åt sig mer värme i brist på isens kylande ljusreflektion och det varmare vattnet får polerna att smälta ännu snabbare, vilket leder till nya svåra miljökatastrofer.

Arktis är en känslig miljö där det bor unika djurarter. Området bör egentligen ses som ett naturreservat eftersom det är ett otroligt ­avgörande område för klimatet och hotade djurarters existens, som i sin tur spelar en avgörande roll för polernas ekosystem.
– Att se de väldigt kortsiktiga eventuella vinsterna med oljeborrningar i Arktis mot de stora risker och konsekvenser det kan leda till är inte rimligt. Det är faktiskt politikerna som ger licenser till oljebolagen.
– Vi har till och med ett statligt oljebolag, Statoil, som till två tredjedelar ägs av norska staten och som har planer på och licenser för att borra i isfyllda vatten runt hela Arktis, så i detta fall kan vi faktiskt som människor kräva av våra politiker att de river upp licenserna, berättar Therese Jacobson, som är Greenpeaces Arktisexpert.
Att politiker ger licenser till oljejättar att exploatera Arktis miljö trots internationella miljööverenskommel­ser, folkopinion och forskares varningar visar återigen att högerpolitik endast verkar för en liten minoritet kapitalister och att statsapparaten är redo att frihetsberöva politiska motståndare och förstöra planeten.
Kapitalisterna är beredda att göra allt för att inte tvingas backa från sina vinster.

– Arktis smälter snabbare än någon beräknat och det bör ses som en varning. Oljejättar ser det istället som ett tillfälle att gå med vinst, berättar Annika Jacobson, Greenpeace Sverigechef, för Offensiv.
Att bryta med detta ekonomiska system som drivs i ett fåtal människors vinstsyfte är ett måste för att undvika kommande ­miljökatastrofer. Detta system måste ersättas med en planerad ekonomi, där bland andra forskare och arbetare som vet mest om sektorn de jobbar inom, genom demokratiskt organiserade råd bestämmer vad som behövs för alla människor, miljön och samhället.

Enzo Costa

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!