Totalt innebär det 42 nya friskoleutbildningar. Skolpolitikerna har sagt ja till sju av dessa, men i slutändan är det skolverket som avgör hur många av dem som får godkänt.
Det är framförallt gymnasieskolor det handlar om. Det finns inga gränser för att tjäna pengar i ett klimat då allt görs till marknad, även barns och ungdomars utbildning. Vilka som får betala är tydligt.
Befintliga skolor stängs?
Kommunen har redan upprepade gånger sagt att detta kommer att innebära nedlagda kommunala skolor.Ann-Sofie Hermansson, socialdemokratisk ordförande i utbildningsnämnden, säger att några av de befintliga skolorna kan komma att stängas.
Ett argument som används är att det inte finns elevunderlag för alla skolor när friskolorna skapar 2 500 nya platser. Det finns dock ingen långsiktig planering i det argumentet, som känns igen från de tidigare fallen med minskat antal förskoleplatser, vilket idag skapat en stor kris då man inte räknat med den babyboom som ägde rum för några år sedan.
Lockar med erbjudanden
Friskolorna lockar elever med kortare arbetsdagar, gratis körkort och andra saker som den kommunala skolan inte kan erbjuda. Samtidigt visar erfarenheten att friskolorna inte vill ta elever med särskilda behov för att hålla nere kostnaderna. Det blir alltså upp till den kommunala skolan, som med mindre resurser ska se till att de eleverna får en utbildning.Borgarna, men även socialdemokrater och miljöpartiet, använder argumenten om att det handlar om att skapa valfrihet. Idag finns dock 35 friskolor för gymnasiet i Västra Götaland och 29 kommunala gymnasieskolor. Vad är då valfriheten värd?
Vad som krävs är kamp från elever, föräldrar och lärare för att återfå skolan i kommunal regi. Detta är en kamp mot högerpolitik i alla kommuner, oavsett politisk majoritet.
Kristofer Lundberg