Friskolejättens vinst: 6 300 kronor per elev

2013-04-03 16:07:03
Förra läsåret tog landets största friskolekoncern i snitt ut 6 300 kronor i överskott från varje elev. Det visar Lärarnas tidnings granskning av landets största friskolekoncern Academedia.

Friskolebolagen gör mer vinst än de flesta andra bolag i Sverige. Skolpengen ger både möjlighet att starta nya skolor och att köpa de som redan finns och genererar samtidigt en rejäl vinstpeng som sedan forslas vidare till skatteparadis.

”Landets största friskole­koncern Academedia har samman­lagt cirka 160 grund- och gymnasieskolor i ett 30-tal aktiebolag. Överskotten från 25 av bola­gen förs över till två andra Academediabolag som sköter resultatredovisningen och slussar pengar vidare uppåt i koncernen.
190 miljoner kronor fördes vidare från de 25 bolagen ­under räkenskapsåret 2011-12. Det skulle räcka till 400 nya lärare”, skriver Lärarnas tidning.

Det är en plundring som saknar motstycke.
Vinsten kommer av att en friskolelärare får lägre lön och en friskola mindre lärartäthet.
En friskoleanställd gymnasielärare tjänar i snitt 1 700 kronor mind­re i månaden än en kommun­anställd. För grundskollärarna är skillnaden knappt 500 kronor i månaden till friskoleanställdas nackdel.
Lärartätheten i gymnasieskolor som drivs som av privata bolag är 6,9 lärare på 100 elever. Motsvarande siffra för kommunala gymnasieskolor är 8,5.
Med undantag av ett sy-stem som introducerades i Chile under general Pinochets sällsynt blodiga diktatur, finns inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av privatägda vinstdrivande bolag.

Sveriges nyliberala extremism är direkt sabotage mot skolan som har resulterat i sämre resultat, ökad segregering och en utarmning av den kommunala skolan.
Släng omedelbart ut månglarna ur skolan, vården och omsorgen.
Ta kamp för välfärd utan vinst.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!