Fritidsgård läggs ner i Göteborg

2009-09-23 15:30:09
Nu planeras ytterligare en fritidsgård att offras i Göteborgs förorter. Denna gång är det ungdomsgården (G-) Spot på Vårväderstorget i Biskopsgården som ska stängas om inte ungdomarna får säga sitt.

Under sommaren har Marc Thompson, en eldsjäl i området, fått nyttja lokalerna gratis för ungdomsverksamhet på dagtid. På tre månader har en imponerande verksamhet byggts upp med dans- och musik­grupper, förutom en oas för de ungdomar som vill ha ett alternativ till att hänga på torget.
– Vi har lyckats skapa något positivt här, redan första kvällen när vi ha­de invigning kom det hundratals ung- domar. Nu har vi sju artister som regelbundet använder studion. Vi har även kurser i sång och i hur man skapar sin egen musik för dem som är intresserade. I den lilla danssalen tränar flera grupper regelbundet, berättar Marc och fortsätter:
– Orsaken till att vi inte får vara kvar här sägs vara pengar. Men det skulle inte vara något problem om vi skulle få dra in pengar på helgerna med konserter och ta inträde i dörren, men vårt kontrakt tillåter inte det.
– Egentligen gick vårt kontrakt ut för en månad sen, men då politikerna ändå inte vet vad de vill med lokalen har de låtit oss hålla på till nästa fredag. Efter det vet jag inte vad som kommer att hända.

In på gården kommer Robert Dahl­qvist som ofta besöker (G-) Spot.
– Det här är ett av få ställen där man idag kan spela in i studio gratis och repa med bandet, lokalen måste hållas öppen för att framtida talanger ska kunna upptäckas och utvecklas, säger Robert.
Hasse Ohlsson, verksamhetschef på Fritids- och kulturnämnden i Bi-skopsgården, menar i samtal med Offensiv att verksamheten måste stäng­as ner.
– Under sommaren hade vi ingen egen regelbunden verksamhet i lokalerna så vi tyckte att Marc gott kunde få låna lokalerna. Under tiden har vå­ra fältassistenter även nyttjat lokalen på kvällstid. Tidigare har det varit en ungdomsgård för lite äldre ungdomar, säger han.
– Nu ska vi skära ner och att säga upp kontraktet då den här lokalen ligger i sparförslaget. Lokalen kostar 260 000 kronor per år att hyra, och vi tänker flytta in i skollokaler i området för att spara pengar. Men det är ännu oklart hur vi ska göra, formellt beslut fattas i slutet av oktober då budgeten läggs, men innan dess måste vi ju bestämt oss för hur vi gör, säger Hasse Ohlsson.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att det är ett rent slöseri att låta en lo­kal som är byggd för att vara en fritidsgård stå tom. 260 000 kronor är heller inga pengar i jämförelse med vad det kommer att kosta med unga som är sysslolösa.

Med tanke på den närvaro som funnits i lokalen under sommaren borde det vara en självklarhet att verksamheten ska få fortsätta och utvecklas.
Kommunen talar så mycket om att insatser måste göras mot oroligheter och bilbränder, men samtidigt drabbas Biskopsgårdens skolor och fritidsverksamhet av nedskärningar.
Om politikerna på allvar vilja förbättra situationen måste man satsa på de unga.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!