Fyra RS-medlemmar överfölls av nazister

2008-10-01 15:10:33


Johannes Lundberg, RS-medlem, överfölls och misshandlades av tio nazister mitt på blanka dagen.

I söndags misshandlades fle­ra personer i Göteborg av den nazistiska så kallade svenska motståndsrörelsen. Nazister­na ställde upp vid 12-tiden i Brunnsparken, med fanor och flygblad. 20 meter bort sålde medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) Offensiv.
För tre veckor sedan ägde en liknande händelse rum.
Då kunde RS organisera en flera hundra personer stark demonstration och blockad som stoppade nazisternas möte och då också eventuel­la våldsattacker.

Skillnaden denna helg var att RS medlemmar var mycket färre på plats än för tre veckor sedan och valde därför av säkerhetsskäl att inte gå ut för att mobilisera en protest mot nazisterna som uttalat flera hot mot RS. Smr fick dock syn på RS medlemmar och förberedde en attack genom att marsch­era in i Nordstan med fanor.
– Vi förstod att det var oss de tågade mot och vi var så få att vi inte hade kunnat försvara oss, så vi valde att lämna platsen, berättar en medlem i RS.
Nazisterna gick sedan mot central­stationen där de kände igen en ensam medlem i Rättvisepartiet Socialister­na, Johannes Lundberg, på väg in till stan. Tio nazister sprang fram och misshandlade honom.
När de övriga fick kännedom om attacken samlades man för att diskutera vad man skulle göra. När RS-medlemmar senare åkte med spår- vagn uppför Avenyn pågick en misshandel där åtta nazister slog och sparkade på en ensam medlem i Ingen människa är illegal.
– Vi drog då i nödbromsen, öppnade dörrarna och stoppade misshan­deln, nazisterna vände då attacken mot oss och vi tvingades att försvara oss mot sparkar och slag. Amer Mohammed Ali, RS-medlem, fick då nä­san knäckt av nazisterna som sedan flydde. En av nazisterna, Torbjörn Engvall, en av smr:s få göteborgare, lyckades inte fly utan hölls fast och överlämnades till polisen, berättar Kristofer Lundberg i RS Göteborg.

De nazister som sprungit från Avenyn fick av en slump syn på två medlemmar i RS som stod vid Korsvägen. Återigen attackerade en hel grupp på sju personer. Stefan Berg, känd facklig aktivist, hamnade på marken och fick motta sparkar och slag innan allmänheten ingrep och stoppade misshandeln. Han fördes sedan i ambu- lans från platsen med kraftig hjärn-skakning och flimmer på ena ögat. Manuel Fernandez, som också attackerades av nazisterna, fick efter 11 timmar på sjukhuset återkomma för en skallröntgen. Även Johannes spenderade fem timmar på akuten och fick göra en skallröntgen, men klarade sig med en hjärnskakning. En ung kille tillhörande moderata ungdomsförbundet misshandlades också under dagen, då han av en slump befann sig där nazisterna ryckte fram. Totalt misshandlade nazisterna sju personer under söndagen, varav fyra medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna. Varje attack var riktad och nazisterna var många gånger fler än offren. Flera nazister greps och omhändertogs under söndagen, en av dem för brott mot knivlagen, och polisanmälningar är gjorda.
– Detta betonar vad vi hela tiden sagt, tillåts nazisterna att hålla sina möten ökar våldet på gatorna. För tre veckor sedan stoppades deras torgmöte och ingen misshandel hann ske. I söndags stoppades de inte med sju överfall som följd, säger Kristofer Lundberg och fortsätter:
– Detta är inte bara en attack mot våra medlemmar eller vårt parti. Det­ta är en attack mot alla som protesterar mot nazisternas våld.

Det är ingen tvekan om att det RS varnade för efter valet 2006 – att nazisternas våld skulle öka efter sverigedemokraternas valframgångar – nu är ett faktum. Detta är ett våld som måste pressas tillbaka och stoppas.
Helgens attacker betonar att nazisternas torgmöten, samlingar och demonstrationer måste stoppas. Det handlar om allas säkerhet. I söndags var nazisterna 20 personer som mest, vad kommer att ske om vi väntar tills de vuxit till 500? Då kommer terrorn på gator och torg att riktas mot alla invandrare, flyktingar, antirasister, socialister och fackliga aktivister. Nazisterna måste stoppas här och nu av välorganiserade massaktioner. Sättet som smr stoppades på för tre veckor sedan visar hur kampen mot nazism bör föras. Nätverket Enad Front Mot Rasism har redan börjat mobilisera för kommande stora protester mot det nazistiska våldet.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!