G20-möte utan svar

2010-07-01 14:31:17
G20-mötet i Toronto den 26-27 juni slutade i ett konkret beslut: ländernas budgetunderskott ska minst halveras fram till 2013. Det betyder att det nu är stora nedskärningar och åtstramning som gäller. Det var inte mycket annat som de kapitalistiska ledarna kunde enas om.
”Bankerna var lättade och de internationella marknader-na orubbade efter att G20-mötet i Toronto avslutats”, skrev Svenska Dagbladet den 28 juni.

G20-mötet var från början tänkt att bli en tillställning där de kapitalistiska ledarna skulle ”fira” att man lyckats hejda krisen, men istället kom mötet att präglas av ökad rivalitet de kapitalistiska stormakterna emellan och en växande oro över att den ytterst svaga återhämtningen är på väg att punkteras.
I Europa såväl som i stora delar av resten av världen handlar det om en ytterst svag och bräcklig ”återhämtning”. Den ekonomiska tillväxten är alldeles för svag för att kunna minska antalet arbetslösa och påbörja en återgång till tiden innan den globala krisen bröt ut 2008.

Nyligen har både OECD och den Internationella valutafonden (IMF) nedreviderat sina prognoser för världsekonomin, samtidigt som allt fler varnat för att bubblan i Kina är på väg att spricka.
”Problemen på Kinas bostads­marknad är mer allvarliga än de var i USA före finanskrisen. Det säger Li Daokui, rådgivare till Kinas centralbank PBOC. Detta eftersom den kinesiska marknaden kombinerar en potentiell bubbla med risken för soci­al oro” (placera.nu den 1 juni).
Ingen kapitalistisk politik kan lösa krisen. Bara en global kamp för att avskaffa kapitalismens och marknadens kaos kan ge en lösning. Drastiska nedskärningar gör dock ont vär- re och många kapitalistiska ekonomer varnar nu för en ny kris, präglad av deflation; sjunkande löner, vinster och priser.

I samband med G20-mötet varnade nobelpristagaren Paul Krugman för en ny ekonomisk depression.
”Trots att arbetslösheten – särskilt långtidsarbetslösheten – ännu ligger på nivåer som skulle ha betraktats som katastrofala för inte så länge se­dan, och det syns inga tecken på att den kommer att gå ned snabbt. Och både USA och Europa har kommit långt på vägen mot en Japanliknande deflationsfälla”, skrev Paul Krugman i New York Times den 27 juni.
För världens arbetare och fattiga gäller det nu att rusta för strid mot den upptrappade kapitaliska offensiven.
Det är genom att ta kamp nu som arbetarklassen kan samla sig inför en ny kapitalistisk djupdykning.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!