På G8-mötet togs det beslut om att försöka begränsa jordens uppvärmning till högst två grader över de nivåer som rådde före kapitalismens framväxt. Att alla de församlade, för första gången, kunde förenas bakom tvågradersmålet var mycket en följd av att Bushadministrationen inte längre styr USA. Den nye presidenten Barack Obama erkänner åtminstone klimatkrisen.
G8 och övriga har ett mål, men inga medel för att nå målet. Man kunde inte ens enas om att genomföra de utsläppsminskningar på 25-40 procent fram till 2020, vilket enligt FN:s klimatpanel (IPCC) måste till för att nå tvågradersmålet. Det man enades om var en ickebindande avsiktsförklaring om att världens utsläpp sina minska med 50 procent och industriländernas med 80 procent fram till 2050. Inte heller kunde man nå en överenskommelse om stöd till klimatomställningar i de fattiga länderna.
Dessutom är tvågradersmålet alltför högt. Också FN:s miljöpanel underskattade klimatförändringarnas hastighet och omfattning.
”Havsytan kan komma att höjas mycket mer än vad forskarna tidigare rapporterat. Nya studier överträffar även FN:s klimatpanels värsta scenarier”, rapporterade Dagens Nyheter i mars i år.
”Ny forskning hävdar att 2-gradersmålet är för högt för att man ska vara på den säkra sidan. Om temperaturen ökar med 2 grader är risken stor, inte bara för att sommarisen i Arktis helt försvinner utan även för att glaciärerna i Himalaya smälter ned och att Grönlandsisens avsmältning stegras. Konsekvenserna blir ödesdigra. Havsvattennivån på 100 års sikt kan öka med 2-3 meter, och på längre sikt med 6-7 meter. Färskvattenförsörjningen för mer än en miljard människor runt Himalaya skulle påverkas katastrofalt. Slutsatsen som många forskare drar är att temperaturmålet borde sänkas till max 1,7 grader Celsius”, menade även företrädare från prokapitalistiska Tällbergstiftelsen, bland annat Anders Wijkman (KD), på DN Debatt den 1 december i fjol.
Det finns skäl att påminna om att G8 har gjort det till en vana att utfärda löften som sedan sviks. Därför måste även löften vad gäller klimathotet tas med en nypa salt. Det är heller inte första gången som kapitalistiska politiker först lovar att sätta klimatkrisen högst på dagordningen men vad som sedan följer är ”business as usual”. Långt ifrån alla som har undertecknat Kyotoavtalet kommer att nå dess totalt otillräckliga målsättning. Handeln med utsläppsrätter ger också politikerna i de rika länderna en möjlighet att köpa sig fria.
Miljöomställningar för en ekologisk hållbar utveckling är en del i kampen för social rättvisa. De fattiga länderna och världens fattigaste drabbas hårdast av klimatkrisen.
G8 lovade bara småsmulor till de fattiga ländernas jordbruk. Samtidigt som antalet svältande i världen just nu ökar med 275 000 per dag och de styrande i de rika länderna lägger beslag på de fattigas åkermark i en omfattning som saknar motstycke. Se- dan 2006 har utländska bolag och investerare tagit över en åkerareal motsvarande Frankrikes storlek i det som kallas utvecklingsländerna i syfte att säkra industriländernas livsmedelsförsörjning, enligt ActionAid.
Kapitalismens profitjakt, som grundas på utsugning och plundring, är ett direkt hinder för hållbar utveckling och hushållning. Bara en socialistisk världsordning och en demokratisk planering och hushållning kan mobilisera de resurser som krävs för att stoppa klimatkrisen och utrota massfattigdomen.