”Gallerdurken var en tickande bomb”

2018-08-15 13:03:30

foto: Fredric Alm / Alm & ME
Flygbild över gruvan i Svappavaara, där LKAB:s försummelse ledde till en dödsolycka (foto: Fredric Alm / Alm & ME).

Den 28 juli dog 21-åriga Julia Markström efter att en gallerdurk gav vika vid LKAB:s kulsinterverk i Svappavaara. Olyckan har lämnat föräldrarna, syskon och pojkvän i stor sorg och skapat en väldig upprördhet bland gruvarbetare, som bland annat resulterade i att produktionen stod still i 13 dagar.

Offensiv har pratat med en gruvarbetare med god insyn som menar att olyckan tyvärr inte kom som någon överraskning:
– Gallerdurkar byggs normalt med flera säkerhetssystem: en ram och list runtom och med extra balk inunder. Här var ramen bortkapad på en sida, vilket också kan ha förstört rostskyddet. Gallerdurken som gav vika var kraftigt angripen av rost. Om några av de vanliga säkerhetsdetaljerna hade funnits hade man märkt felet innan en allvarlig olycka. Nu föll hon åtta meter ned på ett transportband.

Olyckan väcker återigen frågan om nedskärningarna i vården. Landstinget i Norrbotten tog nyligen bort ambulansen i Vittangi under sommartid, kvällar och nätter.
– Enligt vårdpersonal tappade man 25 minuter på att den ambulansen inte fanns beredd.
– Efter olyckan sa arbetsledningen till nattskiftet att spola gallerdurkarna rena för att de skulle kunna inspekteras, men när förmiddagspasset fick samma uppgift beslutade de att vägra arbeta på durkarna tills dess att de var garanterat säkra. Det rådde stor oro eftersom området med den här gallerdurken hade besiktigats så sent som oktober förra året.
– På kvällen beslutade ett stormöte med närmare 100 personer samma sak – det var viktigt för att sommarvikarier inte skulle känna sig pressade att ta beslut själv. Efter en vecka försökte arbetsgivaren få igång verket igen, men arbetarna vägrade eftersom de inte var nöjda med de åtgärder som var gjorda.

På senare år har det varit mycket diskussioner kring säkerheten på LKAB. Ett skyddsombud har samlat ihop en pärm med tillbud, inklusive farliga gallerdurkar.
– LKAB har gjort åtgärder, men det har bara handlat om att lappa och laga. Det här är en mycket aggressiv miljö, så det kan gå fort om det börjar rosta. Det behövs mycket bättre rutiner än idag. LKAB skulle till exempel kunna följa den off-shorestandard som gäller på oljeplattformarna i Norge, där det finns hårda regler, krav på hög standard samt löpande kontroller. Här verkar det inte ha funnits några regler alls.
– Bara LKAB i Svappavaara gjorde en vinst på en miljard kronor förra året – företaget går inte i konkurs om det lägger ett par miljoner på att löpande kontrollera säkerheten. Det behövs i en sådan aggressiv miljö.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!