Gårdsten bygger av och för unga

2016-10-05 20:54:50

foto: CC / Gårdstensbostäder
Politikernas spadtag har inte gjort mycket för området. Däremot har gräsrötternas engagemang visat vägen.

Som ett resultat av bostadsbristen är trycket idag hårt på lägenheter. I Gårdsten är det tusen sökande på varje ledig lägenhet och trångboddheten är utbredd. Men nu har det börjat röra på sig i bostadsbyggandet.

Det är mycket som händer i Gårdsten, beläget i stadsdelen Angered i nordöstra Göteborg. Visionen säger 1 000 nya bostäder under en tioårsperiod. Idag pågår bygget av strax över 200 bostäder i Västra Gårdsten på Kryddhyllan.

Av det nu påbörjade bostadsprojektet är 125 hyresrätter, 60 fristående hus och 30 radhus som blir bostadsrätter. Gårdstensbostäder bygger inget själva, utan hyresrätterna byggs av Robert Dikssons stiftelse. Allmänyttan har idag 85 procent av bostäderna.

Vad som idag är Gårdsten initierades åren 1969-1972 då 3 300 lägenheter byggdes. Med åren kom lägenheterna att stå tomma och området drabbades av stor utflyttning och sociala problem som ett resultat av den fattigdom som kännetecknade området.

År 1996 pekades Gårdsten ut som ett av Sveriges mest problemtyngda förorter, en stämpel som finns kvar i området. Än idag är området drabbat av hög ohälsa och arbetslöshet. Den sociala servicen har försvunnit som ett resultat av politiska beslut. På grund av hög arbetslöshet och social oro har trycket ökat på sociala åtgårder.

I Rättvisepartiet Socialisternas ”Manifest för Hammarkullen” som har vuxit fram i dialog med de boende kräver partiet att  ”Renovering och nybyggnation borde innefatta att områdets arbetslösa ungdomar får utbildning, lärlingsplats och arbete hos de företag som bygger och renoverar. De bör även erbjudas fortsatt jobb och lägenhetskontrakt efteråt.”

Detta är inte abstrakta krav, utan någonting som man arbetar efter i Gårdsten. Gårdstensbostäder har på grund av den sociala situationen erbjudit områdets arbetslösa unga jobb och utbildning för att vara med och bygga sitt område. Det handlar om riktiga jobb med riktiga löner som exempelvis rörmokare eller byggnadsarbetare.

Gårdstensbostäder har nu även som krav på de bolag de arbetar med att de ska ha social upphandling. De ställer krav på att lokal arbetskraft ska anlitas vid upphandlingar och Gårdstensbostäder hjälper till att förmedla kontakter och intervjuer med områdets unga långtidsarbetslösa.

Bolaget har tillsatt en tjänst som arbetar med att finna ungdomar i behov och vid anställningar annonseras det i trapphus och i Gårdstensbladet.

– Vi har ungdomar som har fått börja med enklare jobb och som sedan visat framfötterna och idag blivit arbetsledare, säger Anki Caspersson vid Gårdstensbostäder till Offensiv.

Jobb och bostad erbjuds nu alltså unga arbetslösa i området när stadsdelen växer. Hos Robert Dikssons stiftelse handlar det om fyra lokala ungdomar som arbetar och erbjuds lägenhetskontrakt i någon av de nya lägenheterna. Även hos Riksbyggen finns anställda lokalt från området som bygger.

För Östra Gårdsten är detaljplaner inlämnade från olika intressenter och även där finns intresse av socialt ansvarstagande inför nybyggnation.

Nybyggnationen i området är nödvändig och välkomnas. Men för de hus som byggdes 1969-1972 finns ett stort behov av upprustning och renovering. Här är en utmaning för Gårdstensbostäder att påbörja en omfattande plan för hållbar renovering så alla kan bo kvar.

Att renovera lägenheterna på hyresgästernas villkor kommer att vara nödvändigt för att inte skapa ett A och ett B-lag när nya Gårdsten nu växer fram. En renovering skulle i sin tur även innebära fler jobb i området.

RS menar att man måste bygga mer än hus – man måste bygga fungerande samhällen. Det innefattar arbete och bostad åt alla, skola, vård och omsorg samt social service. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!