Gastkramande dystopi

2008-04-23 12:01:50




BOK
Titel: Vägen.
Författare: Cormac McCarthy.
Förlag: Bonniers, 2008.
Tänk dig att du vet att världen kommer att gå under. Tänk dig att du går genom ett totalt dött landskap: inga fåglar, ingen grönska – grå himmel. Tänk dig att alla människor du möter kan vilja döda dig. Tänk dig att du har med dig din son.

Då är du i Cormac McCarthys Vägen. Ett grått askmoln har svept in jorden, och bristen på solljus och överflödet av partiklar har fått alla växter att dö och tvingat människorna att dra märkliga och hemmagjorda masker över ansiktena.
Så har det varit i åtminstone tio år. All produktion. Ja, all produktiv mänsklig verksamhet, har helt avstannat. Människor har antingen gett upp hoppet, slutit sig samman i plundrargäng eller gör som pappan och pojken och försöker klara sig själva. De lever av den föda de kan hitta och drar sina ägodelar i en gammal kundvagn. Pojken hade en gång en mor, som hörde till dem som gav upp. Hon lämnade två kulor i revolvern och de bär den med sig som en sista försäkring.
Det låter som ett hopplöst upplägg för en roman. Men det är en strålande roman, en av de bästa jag läst. Hur lyckas Cormac McCarthy?
Cormac McCarthy har skrivit skönlitteratur sedan femtiotalet, men var en väl bevarad hemlighet till 1992 och Alla dessa vackra hästar som placerade honom på alla amerikaners nattygsbord. Sedan dess har han hyllats som en vår tids William Faulkner. Vägen vann Pulitzerpriset och det regnade Oscars över bröderna Coens filmatisering av McCarthys No country for old men – nu står både Vägen och en av hans andra böcker på tur för att bli film.
Själv håller McCarthy låg profil. Trots över 15 år i offentlighetens ljus, har han hållit antalet intervjuer till under en handfull, vilket tillsammans med de grava existentialistiska men apokalyptiska undertonerna i hans böcker bidrar till mytbildningen kring honom.

Den kristna högern?

Apokalypsen är kanske vad som lockar den kristna höger som påstås finnas bland McCarthys mest hängivna beundrare. Utifrån Vägen kan jag omöjligt se vad det annars skulle vara. I vilket fall är nog sensmoralen i den hör gången bortkastad på USA:s ultrakonservativa. De kommer möjligen att be en bön för miljön innan de investerar ytterligare någon miljard i oljeindustrin.
Själv läste jag Vägen direkt efter att ha läst Andreas Malms alarmerande sammanfattning av verklighetens klimatkris: Det är vår fasta övertygelse att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent. I den belysningen övergår Vägen från att vara bara påhittad dystopi till att bli en ytterst reell bild av hur världen kan komma att se ut om utsläppen av koldioxid får fortsätta grassera oreglerat under en kaosartad kapitalism. Läs, förfasas – och ta kampen.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!