Gävle: RS kampanjdag mot rasism

2010-10-20 14:06:58
Det finns ett stort intresse för antirasismen i Gävle. Detta kan konstateras efter en dags aktiviteter med Rättvisepartiet Socialisterna den 14 oktober.

Sverigedemokraterna ökade med 2 395 röster i valet till 7,74 procent. Tre andra partier ligger på mellan sju och åtta procent och delar i princip platsen om att vara tredje största par­ti. Samson Wendott, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, redogör för läget:
  • SD fick hela 14 procent i Gävlestadsdelen Andersberg. Det är ett invandrartätt område med många arbetslösa.
  • SD har som tur är inte en vågmästarroll här i Gävle. De rödgröna styr med egen majoritet. En förklaring till SD:s framgång är att många av dem som har blivit arbetslösa eller utförsäkrade röstade på dem. De som har vågat erkänna i media att de röstade på SD säger att det är en protest-röst mot etablissemanget.

– Min största kritik mot S, V och MP:s tidigare styre här i kommunen är att de har privatiserat inom vård och omsorg i rasande takt, precis som om det var borgare som styrde. Priva-tiseringarna är den största förklaring­en till ökningen av arbetslöshet här. Arbetslösheten är nu 9,4 procent i Gävle.
– I landstinget kommer S nu att styra med C, två av valets förlorare. Vi kan meed andra ord vänta oss mer av privatiseringar.
Rättvisepartiet Socialisterna besökte Polhemsskolan under lunchrasten och stod sedan i gallerian med namnlistor mot rasism. Totalt fick vi sex nya prenumerationer på tidningen Offensiv. Dagen avslutades med ett möte mot rasismen, där några nya personer dök upp.
Vi spånade på planer för fler antirasistiska aktiviteter den 9 november. Det är viktigt att rörelsen byggs vida­re.

Veckan efter valet genomfördes det två demonstrationer med några hundra deltagare mot SD:s rasism.
Förra veckan demonstrerade somalier mot att staten redan har verkställt det som SD kräver – begränsad anhöriginvandrig.
Vi träffade en somalier som var nära till tårar när han berättade om hur den svenska staten tvångsseparerar honom från hans barn och fru.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!