
Innan riksdebatten kring privatiseringar och vårdskandaler exploderade, såldes Voxnadalens hälsocentral i Alfta, specialistmottagningen i Söderhamn, Bollnäs hälsocentral och Bollnäs sjukhus. Den 1 april 2012 övergick driften till privata Aleris, en av vårdjättarna som dominerar i Sverige.
Aleris ägs av Wallenbergs Investor och omsätter cirka 6 miljarder kronor per år. Wallenberg köpte bolaget 2010 för 4,4 miljarder kronor. I en granskning av privata vårdbolag som Svenska Dagbladet gjorde i mars 2011 redovisas att Aleris Diagnostik omsatte 735 miljoner kronor under 2009 med ett rörelseresultat före avskrivningar på 198 miljoner kronor. Dessa intäkter kommer till 95 procent från skattepengar.
Den högerpolitik som bedrivs av majoriteten leder till ett enormt slöseri med offentliga medel, efter en mycket kortsiktig plan. I mitten av augusti gick landstinget ut med att man hade ansökt om att få öppna en hälsocentral i centrala Bollnäs – knappt ett och ett halvt år efter att man sålt ut den som redan fanns!
Vänsterpartiet i Gävleborg skrev på sin hemsida den 7 mars 2012 om den uppgörelse som S, V och MP gjorde efter valet 2006: ”Den viktigaste frågan är alla länsinvånares rätt till god vård på lika villkor. Våra tre partier säger därför bestämt nej till utförsäljning av sjukhus. Vi säger nej till privata sjukförsäkringar inom den offentliga vården.”
Sex år senare visar högerspökena i S och MP sina rätta ansikten. För att få ihop budgeten för 2010 bytte de samarbetspartner till Centern, som hade privatiseringen av Bollnäs sjukhus som villkor.
Vänsterpartiet gjorde rätt när man bröt med S och MP, men nu krävs kamp på de privatiserade arbetsplatserna. Att Peter Graf, vd för Aleris, säger till P4 Gävleborg den 4 januari att de inte räknar med någon vinst under de första åren, är inte lugnande. Aleris driver Bollnäs sjukhus för 30 till 40 miljoner kronor lägre kostnad än vad landstinget gjorde så säkert står nedskärningar för dörren.
Vi kan inte vänta till nästa val och sätta vår tillit till kappvändande politiker. För att sätta ett stopp på attackerna krävs det en fortsatt kampanj, efter helgens och måndagens demonstrationer runt om i landet.
Det systemskifte som har inletts i Sverige måste stoppas, och utförsäljningen av vår välfärd till riskkapitalister måste möta ett motstånd i form av fackliga kampanjer och gräsrotsinitiativ för en upprustning av den offentliga sektorn.
RS/Offensiv ställer krav på ett återtagande av den offentliga sektor som privatiserats – tillbaka till kommuner, landsting och stat, för att demokratisera. För att återigen rusta upp skola, vård och omsorg krävs också att man reser paroller om ett förstatligande av bankerna och storföretagen.
Stefan Berg