General på krigsstigen

2016-02-03 12:51:49
På Markstridsdagarna i Boden denna vecka ska det övas inför det krig som väntar Sverige inom några år. Träna för krig är stridsropet från Sveriges arméchef, generalmajor Anders Brännström. I ett dokument inför Markstridsdagarna som arméchefen har skrivit och Expressen tagit del av heter det att: 

”Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år. Det är mot den bakgrunden som Markstridsdagarna 2016 ska ses. Alla inom armén och alla som kan stödja oss behöver förenas i arbetet för en bättre krigsduglighet.”

Efter Expressens avslöjande inledde arméchefen och hela Försvarsmakten operation bortförklaring. Men krigshetsen kvarstod. Vad arméchefen sade att han egentligen menade var att Sverige kanske inte skulle vara direkt i krig om några år, utan snarare delaktig i ett krig på baltisk mark. Lugn, någon?

I takt med att regeringen och Allianspartierna ökar försvarsanslagen slår Försvarsmakten allt hårdare på krigstrumman. Mycket vill ha mer. Det gäller i synnerhet direktörer och generaler. 

I gemensam front marscherar militären och regeringen mot ryssen som redan står vid gränsen. Och ska man tro marinen är ryska ubåtar i svenska farvatten numera minst lika vanliga som en gång torsken var. Att man aldrig hittar någon ubåt ”bevisar” bara att ryssen skaffat sig nya miniubåtar som likt visan om ”Okända djur” är små, mycket små, men finns ändå. 

Att denna ”analys” av säkerhetsläget delas av Nato kan väl knappast förvåna. ”Ryssland är den största utmaningen”, sade Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg när han i förra veckan presenterade krigsalliansens årsrapport och tillade att: ”Natoländerna har svarat på otryggheten och nedskärningarna i de europeiska medlemsländernas försvarsbudgetar har nu så gott som stoppats.”

Rysskräcken har alltså betalat sig, men till priset av freden. Putin, Nato:s och Sveriges krigshökar håller på göra Östersjöområdet till en allt farligare plats. 

• Inte en krona, inte en man och kvinna till den förbrytelse mot mänskligheten som stavas militarism och imperialism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!