Generalstrejk i Grekland

2015-12-02 15:49:35


Arbetarna i Grekland ger inte upp och har kallat till en ny generalstrejk.

Den 3 december går facken ut i en ny generalstrejk mot Syriza-regeringens nya åtstramningspaket.

Bakom maningen till generalstrejk står den fackliga centralorganisationen GSEE, som framför allt organiserar privatanställda. 

Det var också GSEE som utlyste den generalstrejk som skakade Grekland den 12 november och som var den första stora mobiliseringen efter att det numera borgerliga partiet Syriza hade vunnit valet i september. 

De senaste åtstramningspaketet utgör ännu ett dråpslag mot pensionerna som på nytt ska sänkas. Om regeringens förslag går igenom sänks den statliga grundpensionen till motsvarande 3 700 kronor, och ännu fler pensionärer kommer att kastas ned i fattigdomsfällan.

Enligt en undersökning rankas Grekland som det sämsta landet i Europa vad gäller de äldres livskvalitet. 

I förra veckan demonstrerade pensionärer i flera grekiska städer mot förslaget.

Den kris som plågar landet saknar motstycke. Snart är den grekiska ekonomin mindre än när landet gick med i eurozonen år 2001 och nästan hälften av befolkningen lever i fattigdom. ■

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!