
Privata företag som hyr ut soldater till speciella uppdrag i Irak är vanligt förekommande. De har ofta utgjort ett problem, då de inte är bundna vid samma regler som vanliga väpnade styrkor utan ostraffat kan komma undan med mycket mer. Route Irish handlar om just dessa företag och deras legosoldater.
Fergus är hemma igen efter att ha tjänstgjort i Irak. Hans nära och långtida vän Frankie har blivit dödad i samma land och företaget som anställt honom som legosoldat står fast vid att han bara befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle.
Fergus misstänker att de försöker dölja sanningen, och när han får tag på en irakisk mobiltelefon finner han en inspelad film som visar hur en familj blir skjuten till döds. Frankie själv är där, men det är en annan soldat som skjuter de dödande skotten. Fergus använder denna videofilm för att utreda sin väns död.
Route Irish beskriver mycket väl hur soldater förändras från det att de åker ut i krig till dess att de kommer tillbaka. Fergus är ett utmärkt exempel. Han var själv anställd som legosoldat hos ett privat företag som skickade trupper till Irak och Afghanistan. Väl hemma igen var han en förändrad man. Hans besatthet att finna svaren bakom Frankies död fick honom att gå mycket längre än någon annan skulle ha gjort.
Filmen visade en hel del scener från krigets Irak, där man inte varit försiktig med det grafiska. Våld, blod och död är något återkommande och mycket verklighetstroget.
Route Irish skulle kunna beskrivas som en antikrigsfilm, även om den är olik de flesta så- dana. Filmen beskriver ett fåtal personers öden, utan att egentligen fokusera på kriget – men man dras ändå brutalt in i kriget, och det uppstår lätt starka känslor. Trots att filmen bara berättar några olika människors livsöden är den en verklighetstrogen skildring av soldaternas och befolkningens verklighet i krigets Irak, av korruptionen inom de företag som hyr ut soldater, men också av enskilda människors upplevelser och känslor.
Detta är helt enkelt en film som handlar om den brutala verkligheten, som genom ett utmärkt skådespeleri, ett bra manus och en välgenomtänkt han- dling ger en beskrivande bild av krigets Irak och av vinstdrivande företags korruption.
Louise Strömbäck