Giftkatastrof i Ungern

2010-10-13 15:45:02
En damm med giftigt slam från ett aluminiumverk brast i staden Ajka, Ungern, i förra veckan. Giftkatastrofen sägs vara den värsta kemiska olyckan i Ungern någonsin, 7 000 beräknas ha blivit påverkade och hundratals har tvingats evakuera från sina hem.

Måndagen den 4 oktober brast en damm i staden Ajka från det ungerska aluminiumverket Magyar Aluminium och en miljon kubikmeter giftigt slam läckte ut i naturen. Slammet är en restprodukt från utvinning av aluminium. Det har pH-värde på 9 (normalt brukar det ligga runt 6-7) och innehåller bl a bly, arsenik, krom och man har även hittat kvicksilver i leran.
Vid läckan bildades en två meter hög flodvåg som sveper fram och hittills har täckt sju byar och städer med giftigt slam. Närmare 40 kvadratkilometer mark har påverkats av katastro­fen. Den har utplånat allt liv i den mindre floden Marcal. Sju människor har dött och 150 skadats.
Enligt Greenpeace nådde slammet Europas näst största flod Donau för ungefär en vecka sedan via olika vattendrag och Donau rinner genom Kroatien, Serbien, Bulgarien och Uk­raina innan den mynnar ut i Stilla ha­vet. Dessa länder riskeras även de att drabbas av det dödliga slammet, men de olika ländernas myndigheter hoppas på att Donaus enorma volym ska kunna neutralisera de farliga ämnena innan de orsakar katastrofala skador i de utpekade länderna och sedan rinna ut i Stilla havet.

Trots att dammen brast redan på måndagen stoppade inte bolaget driften förrän på tisdag kväll dagen efter. Bolaget gick heller inte ut med någon information under de första 24 timmarna, sa Steffan Nichtenberger, Greenpeace i Wien, till SvD.
Världsnaturfonden (WWF) har på sin hemsida lagt ut en övervakningsbild av dammen som togs redan i ju­ni, där man kartlade farliga industri- miljöer.
WWF hävdar att bilden tydligt vi­sar en skadad och läckande dammvägg. Företaget privatiserades 1995 och har enligt byborna i de drabbade områdena pressat produktionen till sitt yttersta genom att bygga dammen högre och högre. Inga myndigheter har ingripit.
Det är oundvikligt att katastrofer som denna inträffar när vinstintresse och profithets styr framför intresset för naturens och människors bästa.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!