Gjorde sitt jobb – sparkades

2015-02-12 14:53:23

foto: Jonas Brännberg
Thord Backman var anställd i 36 år på Luleå Renhållning, men avskedades då han påpekade de stora bristerna i arbetsmiljön.

Efter 36 år på Luleå Renhållning, ett helägt kommunalt bolag, fick skyddsombudet Thord Backman sparken. Grunderna för uppsägningen är i mångt och mycket påhittade och skulle inte räcka för uppsägning, oavsett. Det spelar dock ingen roll när kommunen kan betala sig fri från allt ansvar.

–Jag vill att det här ska uppmärksammas för allt fler råkar ut för samma sak. I det här fallet har det kostat Luleås skattebetalare hundratusentals kronor – och dessutom har man inte löst de allvarliga arbetsmiljöproblem som fortfarande finns på arbetsplatsen, säger Thord Backman.
Hans berättelse bekräftas av ett annat skyddsombud på Renhållningen, Jan Karlsson:
– Nu är det dags för två nya förhandlingar med rubriken ”hindrande av skyddsombud”. Företagsledningen fortsätter på samma sätt.

Problemen på Renhållningen är gamla, och har sin grund i den pressade situationen för personalen på ”soperiet”, en av tre huvudverksamhetsområden för företaget. De chaufförer som hämtar hushållssopor har under många år haft en mycket pressad arbetssituation där de bland annat har tvingats ta av raster och luncher för att hinna med sina rundor.
Problemen accentuerades dock dramatiskt när bolaget fick en ny VD, Hans Lundgren.
När bolagets ledning inte visade något intresse för att ta tag i arbetsmiljöproblem lämnade skyddsombuden in en så kallad 6.6A – det innebär att skyddsombudet begär att arbetsgivaren ska åtgärda brister i arbetsmiljön. Om inget händer inom rimlig tid kan skyddsombudet då vända sig till Arbetsmiljöverket.
– Responsen var chockerande. Jag blev inkallad till VD:n och arbetsledaren och blev kallad ”rättshaverist” och att vi var ”bittra fiender”. Min kollega blev fysiskt hindrad att lämna chefens kontor när han ville undkomma samma behandling. Vi blev utskällda inför hela personalstyrkan

Efter det fortsatte trakasserierna. Hans Lundgren ringde till Transport för att få Thord och Jan avsatta som skyddsombud. Företagsledningen hjälpte till eller tog initiativ till en namnlista för att nya skyddsombud skulle väljas. Till den listan lades namn till utan deras vetskap och en ny text som hetsade mot Thord och Jan lades till listan i efterhand.
Efter en del palaver, innan Transportavdelningen förstod vad som pågick och hade samlat sig, fick Luleå Renhållning böta både till Transport och Jan och Thord för ”hindrande av skyddsombud”, ”föreningsrätts- kränkning” och ”kränkande särbehandling”. Utöver detta ålades VD:n att be om ursäkt inför alla anställda samt att företaget skulle bekosta utbildningar i arbetsmiljö.
– Det står tydligt i kommunens och bolagets riktlinjer att om någon tar upp om kränkande särbehandling ska åtgärder tas inom en vecka. Ingen inom ledningen gjorde något. Inte heller styrelsen eller koncernledningen, som vi också meddelade. De har bara försökt mörka det här hela tiden. Det är min bild av det hela, säger Jan Karlsson.
Efter detta var det lugnt ett tag, innan Thord kallades in på ett möte där han sades upp av ”personliga skäl”. Anklagelserna handlade om ”indirekta hot”, ”kränkande beteende” och ”illojalitet”.
– Jag anser inte att jag har gjort något fel. Det här är en ren hämndåtgärd. Ja, jag har kallat styrelsen för ett gäng gratisätare eftersom de inte tar tag i de problem som finns och jag har sagt att en av cheferna har lika lite ryggrad som en gråsugga som man hittar under ruttna plankor. Det kanske var olyckligt, men det är så jag känner efter hur de behandlade mig och Thord efter att vi har gjort vårt jobb som skyddsombud och lämnat in en begäran om arbetsmiljöåtgärd.
Även en annan anställd på kontoret, som har bekräftat Jan och Thords bild av olika händelser, har sagts upp på grund av ”arbetsbrist”.

Trots att det var uppenbart att det inte fanns någon grund för avskedande tvingades Thord att acceptera en förhandlingslösning, för även om han skulle vinna rättsligt skulle han aldrig kunna få tillbaka sitt jobb.
– Företagsledningens agerande har kostat mig mitt jobb, min hälsa och kanske min familj också. För skattebetalarna har ledningens agerande kostat närmare 1,5 miljoner kronor. Och arbetsmiljöproblemen har inte blivit lösta. Det skrämmande är att vi vet att både den politiska ledningen i kommunen och tjänstemän har backat upp företagsledningen i detta, säger Thord Backman.
Det här är ett resultat av den chefskultur som sprider ut sig allt mer i samhället och där Luleå kommun inte är något undantag. Det är en ”vi” mot ”dem”-inställning där resten av ledningen automatiskt backar upp en chef. Det var solklart redan från början att denna VD skulle ha behövt ändra sin inställning totalt eller leta efter nytt jobb. Istället har kommunledningen låtit trakasserierna fortsätta.

Nu öppnas ett nytt kapitel upp då VD:n Hans Lundgrens anställning avslutas den 31 mars.
– Det viktiga nu är att bygga upp den fackliga styrkan på arbetsplatsen och inte låta detta innebära att anställda blir rädda för att ta upp problem. Det finns bara en garanti mot nya liknande händelser, och det är en kollektiv facklig styrka på arbetsplatsen, där de anställda står upp solidariskt för varandra, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!