Gör miljonvinster på privata asylboenden

2015-09-16 11:59:50

foto: Montage: Lina Rigney Thörnblom
Bert Karlsson är en av dem som gör mångmiljonklipp på privata flyktinghem.

“Allt från riskkapitalister och familjen Wallenberg till små enmansbolag gör stora vinster. Störst av alla är Bert Karlsson”, skrev tidningen Affärsvärlden i fjol om de privata bolagens vinster på asylboenden.
Särskilt boende för ensamkommande flyktingbarn har blivit ett nytt eldorado för vinsthungriga kapitalister.

Det var Carl Bildts högerregering som år 1994 genomförde den privatiseringslag som ger skrupellösa kapitalister möjligheter att tjäna stora pengar på flyktingar. Privatiseringen jämte nedrustningen av flyktingmottagandet samt den tilltagande bostadsbristen har under senare år gjort asylboenden till en av de mest lönsamma ”branscherna”.

”Framgångarna fortsätter förde bolag som hyr ut bostäder till Migrationsverket. SVT:s granskning visar att en rad av bolagen visar goda eller mycket goda siffror i boksluten för 2014. I flera fall blir varannan krona från Migrationsverket ren vinst”, rapporterade SVT den 4 augusti i år. Under det första halvåret i år betalade Migrationsverket ut närmare en och en halv miljard kronor till de över 1 000 bolag som hyr ut tillfälliga boenden. 

Bert Karlssons Jokarjo AB är störst av alla de privata bolag som driver asylboenden. I fjol redovisade Jokarjo AB en vinst på 24 miljoner kronor, vilket var mer än fyra gånger så stor vinst som under år 2013. Trenden i år pekar mot en rejäl vinstökning eftersom Migrationsverket redan under det första halvåret har betalat ut mer i ersättning till Jokarjo AB än under hela år 2014.

Näst störst är bolaget Tofta Snickeri AB, som ger miljoner kronor i vinst varje månad till de två skummisar som har pekats ut som de som står bakom verksamheten. Enligt Expressen går vinsten till en skattesmitande göteborgsföretagares skatteskulder och hans advokat. Snickeriet fungerar bara som mellanhand. 

Nummer tre på listan är det riskkapitalägda bolaget Attendo Individ och Familj AB. Sportsbaren Arena i Halmstad AB är ett annat privat bolag som får mångmiljonbelopp från Migrationsverket för sina asylboenden. ”Bolaget bakom det kritiserade boendet Arena hotel i Halmstad har inte bara sett sin vinst tiodubblas, utan också kunnat lämna tio miljoner i koncernbidrag” (SVT den 4 augusti).

På Arena Hotel har missförhållanden återkommande dokumenterats. Men trots dessa missförhållanden på Arena Hotel och på många andra privata asylboenden samt HVB-hem fortsätter pengarullningen till skojare som parasiterar på de mest utsatta.

”Det blev rena vinstexplosionen för bolagen som hyrde ut lägenheter – med viss omsorg – till ensamkommande flyktingungdomar under år 2014. Steget Vidare/Klivet Vidare AB i Mölndal tjänade 72 441 kronor per dag och skattebetalarna fick stå för notan”, rapporterade Expressen tidigare i år. Enligt tidningens granskning hade ett annat bolag, Caremore Migration AB, tagit ut en månadshyra på  68 850 kronor för en enrumslägenhet. Vilket bidrog till att vinsten i fjol ökade med 338 procent jämfört med året innan. Miljonvinsterna gick rakt ner i fickorna på ägaren – mångmiljonären Richard Weber.

Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv kräver:

  • Ut med de privata profitörerna. Flyktingmottagning och HVB-hem ska drivas utan vinstsyfte och i offentlig regi. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!