Gör omedelbart slut med rut

2017-07-05 17:54:36
Rutavdragen som infördes för precis tio år sedan måste avskaffas – helt och omedelbart.

Den 1 juli 2007 trädde lagen om skattereduktion för hushållsarbete i kraft. Denna skattereduktion – rut­avdraget (rut är en förkortning för rengöring, underhåll och tvätt) – var ytterligare en skattesubvention till de välbärgade som kunde låta någon annan städa det egna hemmet. Sedan dess har rut utvidgats och idag kan skatteavdrag också göras för exempelvis trädgårdsarbete, flytt- och it-tjänster och lagning av vitvaror. Men det är samma kvinnofälla – det är främst kvinnor som arbetar i ”rutbranschen” där lönerna är låga och jobben otrygga. Undersökningar har visat att bara en procent av de tusentals rutföretag som finns har kollektivavtal.
Det är i huvudsak höginkomsttagare i storstäderna som gör rutavdrag. ”Var femte person i Danderyds kommun, med högst medelinkomst i Sverige, gjorde rut­avdrag 2016. Motsvarande andel i glesbygdskommuner med lägre medelinkomster låg på runt tre procent. Vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm gjorde 21,3 procent rutavdrag (medianinkomst 31 795 kronor) som kan jämföras med 0,3 procent i Fittja (median­inkomst 12 970 kronor). Det är de välbeställda som vänder sig till staten för bidrag, för att låta någon annan utföra det arbete de inte vill utföra själva, till lägsta möjliga kostnad”, skrev Dagens Arena i början av året.
Rutavdragens kostnader ifjol skulle ha räckt till att höja barnbidraget med 180 kronor. Men istället för att höja barnbidraget, som inte har höjts sedan år 2006, och göra slut med Rut har regeringen utvidgat skattesubventionen. Den senaste utvidgningen var en del i den överenskommelse mot flyktingar och asylrätten som regeringen gjorde med Allianspartierna hösten 2015.

I samband med tioårsdagen av Rut passade Allianspartierna på att kräva både ytterligare utvidgningar eller ”breddningar” samt att det nuvarande taket ska tredubblas till 75 000 kronor per år och person. Alliansen vill dessutom att ruttjänster i ännu högre grad ska ersätta hemtjänst och äldreomsorg.
I spåren av nedskärningar och privatiseringar av den offentligt finansierade äldreomsorgen har antalet välbärgade äldre som köper rut-tjänster ökat snabbt, vilket har lett till att klyftan mellan rika och fattiga pensionärer har blivit ännu större.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Avskaffa rutavdragen – nej till låglönemarknad 
  • Fasta och trygga jobb. Lagstadgad rätt till heltid för alla som så önskar.
  • 6 timmars arbetsdag utan lönesänkning och utan försämrad arbetsorganisation.
  • Demokratiska och kämpande fack som tar fajten för jämställda löner och låglönesatsning.
  • Stoppa nedskärningarna – riv upp privatiseringarna. 
  • Inga vinster i välfärden. 200 000
  • nya offentliga välfärdsjobb. Vård, skola och omsorg i offentlig regi och demokratiskt styrd av anställda och brukare. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!