”Ut med Tories” – 10 000-tals tågade i London

2017-07-05 17:54:36

foto: Paul Mattson
Sjudande missnöje mot brittiska Tories råder.

”Inte en dag till. Ut med Tories (regeringspartiet) och åtstramningspolitiken!”. Under den parollen demonstrerade tiotusentals i London lördagen den 1 juli.

Alla som deltog i lördagens demonstration måste ha blivit övertygade om att vi har styrkan att sparka ut den svaga högerregeringen.
Socialist Party (RS systerparti i England och Wales) plakat med uppmaningen ”Organisera – strejka” samt ett annat med texten ”Kapitalismen dödar” inlagd i en bild från det nedbrunna Grenfell Tower i London hade en strykande åtgång.
Under hela marschen sjöngs den numera mycket kända ”Oh Jeremy Corbyn” och nästan samtliga talare påminde om att regeringen vacklar och att det snart kan bli dags för Corbyn att bilda en ny regering.

– ”En annan värld är möjlig”, det har vi länge sagt och kampanjat för. Men först nu ser vi denna nya värld födas, sa socialdemokratiska Labours skuggfinansminister John McDonnell när han talade vid demonstrationens avslutning.
Den optimism och festivalstämning som genomsyrade demonstrationen återspeglades också i talen. Men tyvärr var det bara enstaka talare som försökte ge svar på frågorna: Vad ska vi göra härnäst för att kunna fälla regeringen och besvara det kapitalistiska etablissemangets alla försök att hindra Corbyn från att bli ny premiärminister?

Mark Serwotka, ordförande för offentligfacket PCS (motsvarande fackförbundet ST i Sverige), manade helt riktigt till samordnade strejker mot nedskärningar och lönetak. Hans tal och handlingsplan för att gå vidare stod i bjärt kontrast till TUC:s (LO-TCO) ordförande Frances O’Gradys mycket allmäna tal som inte sa ett dugg om vad som borde göras nu.
TUC med sina sex miljoner medlemmar måste ställa sig i spetsen för kampen för att fälla regeringen. Om man gjorde det skulle premiärminister Theresa Mays dagar vara räknade.

Lördagens demonstration blev en ny påminnelse om att stämningarna i Storbritannien har förändrats. Corbyns valgenombrott har rest ökade förväntningar och gett nytt självförtroende.
Organisatörerna av lördagens demonstration – People’s Assembly (PA), den folkliga alliansen mot åtstramningspolitiken – gjorde ett misstag när man inte tog fasta på de stämningarna och gav förslag på hur man ska ta kampen vidare.
Nya demonstrationer räcker in-te ensamt för att bygga den rörelse som krävs för att besegra både Tories och den höger inom Labour som bara väntar på rätt tillfälle att slå till mot Corbyn. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!