Göteborg: Hungerstrejkar för rätten till asyl

2011-05-11 12:06:32
Söndagen den 8 maj hade de hungerstrejkande iranier som tidigare har sittstrejkat i två månader en manifestation med 300 deltagande på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Bland talarna fanns bl a Vän­sterpartiet, flera olika flyktingorganisationer och Stefan Berg från Rättvisepartiet Socialisterna.

Jawad Rahimi, en av de deltagande i aktionen, berättar om situationen för papperslösa i Sverige.
– Vi kan inte studera eller jobba vitt. Vi har hungerstrejken för att vi inte har fått asyl i Sverige. För många av oss var det längesen som vi kom hit och vi har levt i ovisshet.

Vad säger Migrationsverket?
– Det säger att vi kan återvända till Iran, men det går inte. Den iranska regimen har sina politis­ka motståndare registrerade och jag skulle aldrig kunna återvän­da till Iran utan att riskera mitt liv.
Mehdi Sheikhnajdi, en av ­organisatörerna bakom hungerstrejken, ser positivt på utvecklingen av protesterna.
– Vi kommer att fortsätta med hungerstrejken så länge som det går och vi har även flera andra alternativ för en fortsatt kamp.

Klara Heydar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!