Göteborg: 500 demonstrerade för asylrätten

2009-02-26 21:20:44
Drygt 500 personer samlades vid Brunnsparken i Göteborg på torsdag eftermiddag för att protestera mot de massavvisningar som Migrationsverket och regeringen börjat genomföra.

Samtidigt protesterade människor i övriga landet: i Boden, Malmö och Stockholm, där ungefär 300 deltog. Demonstrationen arrangerades av Asylrörelsen där bl.a. Iranska flyktingars riksorganisation, Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna ingår, till följd av den brutala tvångsavvisningen av 50 kurder från Göteborg för två veckor sedan.

Tofigh Mohammedi (IFR) uttryckte demonstranternas ilska:
– Tvångsdeporteringen från Kållered av 50 asylsökande visar tydligt hur långt man är beredda att gå. Det är orättvist, omänskligt och vansinnigt. Avvisningarna måste stoppas omedelbart!

– Moderaterna vill vända bort blickarna från den ekonomiska krisen och rikta fokus på flyktingar som om de skulle vara dagens problem, sa Johannes Lundberg (RS) i sin kritik av moderaternas allt brutalare flyktingpolitik.

Johan Zandin (V) varnade för att flyktingpolitiken kommer styras allt mer av EU:
– Så det är viktigt att ni går och röstar i EU-parlamentsvalet i juni, på något parti som står på flyktingarnas sida.

Demonstranterna sedan tågade mot Götaplatsen till rop av ”jalla, jalla, asylrätt åt alla”.

John Tumpane

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!