Göteborg: 600 i demonstration mot utvisningar

2011-01-20 07:07:23
600 personer demonstrerade på onsdagskvällen i Göteborg mot utvisningarna av irakier och till stöd för de aktivister som greps vid blockaden natten till tisdag.

Efter att de flesta aktivister under tisdagförmiddagen hade släppts från häktet beslutade Aktion mot Deportation (AmD), Ingen Människa Är Illegal och Asylrörelsen att åter samlas för en demonstration för att hålla trycket uppe, trots att polisen upplöst blockaden mot Migrationsverkets förvar.

En och en halv dags mobilisering gjorde att sammanlagt 600 personer marscherade från Brunnsparken och uppåt Avenyn till Moderaternas lokal på Kungsportsavenyn 1. I Brunnsparken öppnade Kristofer Lundberg, AmD, demonstrationen:

– Polisen säger att vi agerar olagligt, men det var också olagligt att kämpa för allmän och lika rösträtt, det var olagligt att strida för att bygga upp arbetarrörelsen. Allt handlar om styrkeförhållanden i samhället, och vi ska bygga den massrörelse som behövs för att stoppa utvisningar och rasism, sade han och mottog applåder.

Första talare var Annika Fägerlind från Vänsterpartiet. Hon deltog i blockaden och uppmanade demonstrationsdeltagarna till fortsatt ohörsamhet, med anledning av att de 70 aktivister som greps under tisdagmorgonen åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Cattis Laska från Ingen Människa är Illegal talade om den allt aggressivare flyktingpolitiken:

– Politikerna för en rasistisk politik och ger polis och militär allt mer resurser för att jaga migranter inom EU:s gränser. De senaste dagarna har vi visat att de inte kan göra det ostört, att vi kommer fortsätta kämpa för en värld där ingen människa är illegal.

Sista talare innan demonstrationen avgick var Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna, som tryckte på behovet av organiserad masskamp:

– Det som behövs är en ny masskampanj för amnesti, för irakier och andra flyktingar. Att ta stid mot den omänskliga flyktingpolitiken och mot rasismär en viktig del av kampen mot regeringens högerpolitik. Vi kräver också en upprustning av välfärden istället för nedskärningar, vi kräver ett slut på attackerna mot sjuka, arbetslösa, pensionärer, arbetande och flyktingar!

Utefter demonstrationens väg ekade samma talkörer som ute vid förvaret, men denna gång utefter Avenyn – ”den som flyr har inget val – ingen människa är illegal!” och ”freedom of movement is everybodys right – we are here and we will fight!!”. Man stannade sedan vid Moderaternas kansli där Sara Andersson från Café Illegal i sitt tal uppmanade alla deltagare att organisera sig för de gömda och utvisningshotade. Kristofer Lundberg avslutade på samma tema:

– Anledningen till att vi avslutar demon just här för att det är Moderaterna som är ytterst ansvariga för flyktingpolitiken. Det här är en växande rörelse. Igår var vi 100 och misslyckades, idag är vi 600 och på näst blockad kommer vi vara lika många och lyckas!

För att kunna stödja de vars bilar blev bärgade under blockaden samlades 7713 kronor in. Bärgningsfonden kommer fortsätta samla in medel för att täcka alla utgifter, så att ingen enskild aktivist drabbas ekonomiskt.

Efter demonstrationen blev Asylrörelsen kontaktad av den flykting som natten till lördagen försökte ta sitt liv på flyktingfängelset i Kållered. Han ringde från flygplatsen i Bagdad där han suttit i fyra timmar. Gråtande berättade han att han inte har några vänner kvar att be om hjälp, och ingenstans där han kan bo. De svenska myndigheterna hade lämnat honom till sitt öde med 700 kronor. Det är det här som väntar de flyktingar som faller offer för den svenska högerregeringens rasistiska politik, och det visar på vikten av att rörelsen växer.

Aktion mot Deportation kommer fortsätta hålla kontakten med honom, och påbörjar redan nu arbetet med mobiliseringen inför nästa deportation.

Jimmy Lied

GP

TV4

Ingen Illegal

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!