Göteborg: ”Affärsmässighet” blir dyrt för hyresgästerna

2011-03-30 16:13:56
Det var mot bakgrund av ny hyreslag och mutskandaler i de bostadsbolagen som årets hyresförhandlingar i Göteborg skedde.

Hyresgästföreningen i Göteborgs utgångsbud var inga hyreshöjningar medan fastighets- ägarna krävde i genomsnitt 5,5 procent.
I fjol låg hyreshöjningarna i Göteborg på 1,2-1,3 procent och hittills i år på strax över 1,7 procent.

I Göteborg finns det omkring 70 000 lägenheter inom den fortfarande s k allmännyttan och ungefär lika många hos privata fastighetsägare.
Hyresgästföreningen hade flera skäl att kräva ett nollavtal, dock utan att deras tandlösa förhandlingar lyckades stoppa höjda hyror i Göteborg.
Det av Göteborgs stad ägda Bostadsbolaget, som har cirka      22 800 hyresgäster, höjde hyran med i snitt 1,73 procent. Poseidon i Göteborg, som ägs av Göteborgs stad och som även det har varit inblandat i mutskandalen, höjer hyran med i snitt 1,7 procent för sina 23 600 hyresgäster.
Privata Hjällbo bostäder, som också har varit inblandat i mutskandalen, höjer sina hyror med 1,99 procent i genomsnitt för sina drygt 3 000 hyresgäster.
Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Stoppa ombildningarna till bostadsrätter.
  • Bygg billiga hyresrätter och ungdomsbostäder! Förstatliga banker och byggbolag.
  • Ett levande centrum! Sänk lokalhyrorna.
  • Hyreskamp mot höjda hyror – nej till marknadshyror.
  • Demokratisk kontroll och styre av de kommunala bolagen – ge hyresgästerna full kontroll över bolagens räkenskapsböcker.
  • Renovera miljonprogrammet och rusta upp förorterna, utan höjda hyror.
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!