Göteborg: Demonstranter vid blockad slogs blodiga av polis

2011-03-24 11:52:26
Den 22 mars möttes demonstranter av polisens batonger och pepparspray utanför flyktingförvaret i Kållered. Aktiva i Asylrörelsen hade samlats i en blockad för att stoppa utvisningen av en romsk småbarnsfar till Serbien.

Det var den 21 mars som polisen knackade på dörren hemma hos familjen i Säffle. En timme senare satt de i polisens buss på väg mot flyktingförvaret i Kållared. Asylrörelsen kontaktades och på eftermiddagen lyckades mamman och de två små barnen undkomma och lever nu gömda. Det var en tagen, stressad och rädd man vi mötte på måndagskvällen och med gråten i halsen talade han med sin fru i telefonen inifrån förvaret: ”Göm er, låt barnen gå i skolan även om jag utvisas”.

Dagen efter samlades Asylrörelsen för att stoppa utvisningen. När polis anlände klockan 10.00 försökte de lura i demonstranterna att det var ett frivilligt återvändande, ovetande om att man stod i direktkontakt med mannen. Klockan 11.00 valde polisen att försöka få ut mannen bakvägen. Blockaden uppmärksammade detta och förflyttade sig, varpå polisen attackerade med batonger och pepparspray.
Det tog två timmar innan polisen med ett kraftigt övervåld där demonstranter slogs blodiga lyckades bryta blockaden och mannen fördes till flygplatsen.
Mannen utvisades till ett land där förtrycket mot den romska minoriteten hör till vardagen och där mord på romer för organ­stöld inte är ovanligt. Medan svenska myndigheter och regering brutaliserar flyktingpolitiken brutaliserar den också våldet mot de som kämpar mot den.
– Polisen har trappat upp våldet mot fredliga protester. Media som fotade och filmade omhändertogs trots att de inte deltog i blockaden, säger Stefan Berg från RS.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!