Göteborg: Hamn4ans medlemmar vill ha mer än bara ett hängavtal

2009-09-09 14:26:29
På torsdag protesterar hamnarbetarna i Göteborg mot privatiseringar. Protesten äger rum i samband med kommunfullmäktiges första möte för hösten.
I veckan väntas även förhandlingarna mellan Hamnarbetareförbundet och arbets- givarna komma igång igen. Samtidigt har Göteborgs Hamn fortsatt att missgynna Hamn4an.

På Hamn4ans medlemsmöte den 26 augusti diskuterades situationen i hamnen och de hamnarbetare som närvarade såg det som positivt att diskussionen om ett kollektivavtal kommit upp igen.
Den allmänt rådande meningen är dock att ett hängavtal skulle låsa in förbundet i en situation där man inte vinner några rättigheter, utan en fredsplikt där medlemmarnas valda representanter fortfarande inte får företräda sina arbetskamrater.
Hamnarbetare som Offensiv talat med uttrycker en tvekan inför huruvida det var rätt att frysa ­strejkvarslet.
I denna situation, när arbetsgivaren skjutit upp förhandlingarna och strejkvarslet frysts, måste hamnledningens agerande ses som mycket provokativt.
Samtidigt som diskrimineringen mot Hamn4an fortsätter går Transport till attack mot Hamnarbetarförbundet i sin medlemstidning.
Senast i en ledare i Transportarbetaren nr 9 2009 där Transports Jan Lindkvist kritiserar Hamnarbetareförbundet och antyder att det finns en dold plan bakom agerandet – att man inte vill teckna kollektivavtal för att de då skulle vara bundna av fredsplikt och inte få strejka.
Striden i Göteborgs hamn gäller  fackens självklara rätt att representera sina medlemmar.
Stöd hamnarbetarnas kamp för eget avtal.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!