Göteborg: Nytt läge i hamnen efter att Hamn4an dragit tillbaka stridsvarslet

2009-12-04 09:54:27
  I förra veckan (den 30 november) kontaktade hamnledningen Hamn4an, Hamnarbetarförbundets lokalavdelning i Göteborg, och sa att man ville diskutera villkoren kring Hamn4ans krav på ny förhandlingsordning. Detta efter att Hamn4ans styrelse varslat om en blockad mot övertid, nyanställningar och inhyrning av extern personal. Hamnledningen mottog Hamn4ans krav och efter att ha överlagt lade man fram sitt motbud. I tisdags, den 1 december, enades en enig styrelse att godta ledningens bud och man avblåste varslet.

 

– Vi har enats om en avsiktsförklaring som ska gälla åtminstone tills de centrala förhandlingarna har gett någon form av resultat, säger Hamn4ans ordförande Peter Annerback till Offensiv.

 

Denna avsiktsförklaring deklarerar att Hamn4an får rätt till den fackliga schablontid som man varit överens om fram till våren 2009. Man säger också att Hamn4an ska få tillträde till förhandlingar och i övrigt inte behandlas annorlunda än minoritetsfacket Transport, som är kollektivavtalstecknande.

 

       En avsiktsförklaring är inte bindande för arbetsgivaren och om de inte håller sig till den så ser inte vi att vi är bundna av någon fredsplikt, fortsätter Annerback.

Han uttrycker en viss tvekan inför arbetsgivarens avsikter. De centrala förhandlingarna har än så länge inte lett någonstans och huruvida ledningen verkligen tänker följa den uppkomna överenskommelsen vet man naturligtvis inte.

 

Hamn4an kommer nu att fortsätta driva kampen mot den underbemanning som varslen orsakat via förhandlingsbordet. Detta riskerar att sänka temperaturen i medlemsleden, då man inte längre kommer ”att stå på barrikaderna”. Samtidigt så är Hamnarbetarförbundet ett demokratiskt fackförbund som inte utesluter sina medlemmar från förhandlingar, utan stadgarna kräver att arbetarnas representanter vänder sig till just medlemmarna i avgörande frågor. Detta är en styrka som särskiljer Hamn4an från till exempel Transport och andra LO-förbund.

 

Ändå står Hamn4an nu inför en stor utmaning. Att avblåsa en blockad, som uppenbarligen har skrämt arbetsgivaren, för att sätta sig vid förhandlingsbordet med arbetsgivaren måste ge snabbt resultat, om inte riskerar man hamna i en långt utdragen process som kan inverka negativt på den egna kampmoralen.

En offensiv kampanj, kanske tillsammans med de nya nätverken mot nedskärningar och privatiseringar som under de senaste månaderna växt fram i Göteborg, skulle motverka denna utveckling och kunna stärka arbetarkollektivet

 

Nästa års stora avtalsrörelse behöver fler förebilder, där arbetare tagit aktiv kamp för sina arbeten och sina arbetsvillkor, precis som först sopåkarna i Stockholm gjorde, och sedan Lagenaarbetarna. Skulle Hamn4an på allvar ta striden och vinna mot jätten Göteborgs Hamn skulle de utan tvekan tjäna som stor inspiration för den fackliga vänsteropposition som behövs när fackledningarna gång på gång visat sig odugliga att föra sina medlemmars talan.


Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!