Göteborg slöt upp för att minnas Kristallnatten

2016-11-17 14:21:08
Det antirasistiska nätverket i Göteborg höll den 9 november en manifestation till minne av Kristallnatten. Vikten av att uppmärksamma nazismens attacker på 1930-talet och koppla det till behovet av kamp mot rasismen idag betonades.

Flera stannade spontant till för att  lyssna på talen under manifestationen som arrangerades av bland annat Rättvisepartiet Socialisterna och Kommunistiska Partiet.

Jan Strömqvist från Kommunistiska Partiet beskrev hur nazisterna den 9 november 1938 dödade 400 personer, grep 10 000-tals och satte dem i koncentrationsläger.

På morgonen den 9 november stod det klart att rasisten och sexisten Donald Trump blev USA:s nya president. Amer Mohammed Ali från Rättvisepartiet Socialisterna tog valresultatet som ett exempel på det allt starkare fästet och normaliseringen av rasismen runt om i världen och således behovet av en masskamp mot den. Amer drog även kopplingar till situationen i Sverige:

– Innan valet i Sverige 2014 talade samtliga riksdagspartier om hur de aldrig skulle kunna tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna. Idag hör vi hur Moderaterna och Kristdemokraterna välkomnar ett samarbete med rasisterna. Utöver detta har de flesta riksdagspartierna idag i princip kopierat Sverigedemokraternas partiprogram när det kommer till den hårda flyktingpolitiken.

Förra året demonstrerade 15 000 personer i Göteborg under parollen ”Refugees welcome”. En liknande rörelse behövs, men som lyfter de politiska krav som behövs för att stå som ett verkligt alternativ mot rasism och högerpolitik. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!