Göteborg: Strid om skolorna i Majorna-Linné

2011-03-30 14:26:46
”Skrota förslaget, gör om och gör rätt!” Det sa föräldrarna i Linnéstaden om politikernas förslag till ny skolorganisering i Göteborgsstadsdelen Majorna-Linné.
Även föräldrarna i Majorna var kritiska på dialogmötet i förra veckan.

Det var upprörda och oroliga för-äldrar till barn i Majornas skolor som fyllde Kungsladugårdsskolans aula förra torsdagen.
Att det var ett dialogmöte med politiker och tjänstemän hade det kommit ut lite information om, än mindre om det förslag till ny skolorganisering som skulle diskuteras.

”Kan vi inte bara få höra förslaget?”, undrade en förälder efter att Anders Andersson, som är ansvarig för förslaget, ständigt avbröts av frågor. Men de kritis­ka frågorna mot den högst arrogante Anders Andersson – som helst av allt skulle vilja att vissa skolor lades ner helt – var konkreta och relevanta:
Är det inte bättre att satsa på skolan istället för att lägga ner? Det är dessa ständiga omorganiseringar som försämrat resultaten, hur mycket kostar inte omorganiseringen egentligen? Kommer alla få plats i bamba? Hur stora kommer klasserna att bli, kommer de åldersblandade klasserna att finnas kvar?
Frågorna var många och Anders Andersson hade inte alltid svar. Det beror på att förslaget utgår från en översyn av lokaler och inte från det pedagogiska arbetet eller barnens behov.
Det är åtta skolor som berörs av lokaleffektiviseringen som i huvudsak kommer att flytta om elever för att få mer homogena åldersgrupper, där alla nuvaran­de skolor med klasser F-9 blir antingen F-6 eller 4-9.
– Det är förskräckligt. De kommer med sitt färdiga förslag och han bara pratar på, det är ingen dialog. Det är så kort tid för oss att sätta oss in i allt, sä­ger föräldern Saja Sise till Offensiv efter mötet.

På dialogmötet för föräldrarna i Linnéstaden veckan innan var bland andra Ann Nolin, aktiv i Barnverket och Oskar Fredrik­skolans föräldraförening, och Mikael Rosengren, från Haga- skolans föräldraförening, väl insatta i förslaget redan innan mötet.
Där vägrade man att ens gå med på en ”dialog”, utan förkastade rakt av det givna förslaget. ”Gör om och gör rätt”, var det slutgiltiga beskedet från de 150 föräldrarna.

Flera namnlistor cirkulerar med krav på en gemensam kamp för hela Majorna och Linnéstadens skolor.
Samtidigt pratas det om protester och skolstrejker. Efter tidigare års nedskärningar har föräl- drar organiserat sig och på tisdagskvällen, när denna tidning går i tryck, samlar Barnverket Göteborg till stormöte.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!