Gott nytt socialistiskt kampår från socialisterna.org

2008-12-29 00:00:01
Under 2008 har den historiska och globala krisen för kapitalismen slagit ut i full blom. Vi har ännu bara sett början, speciellt vad gäller de politiska effekterna av krisen.
 
Finansminister Anders Borg hänvisade för ett år sedan till "en grundläggande styrka i svensk ekonomi". Han sa att "utvecklingen på arbetsmarknaden ser god ut" och "de offentliga finanserna är mycket starka". Detta upprepades i stort sett så sent som i september när regeringen la budgeten.
Men både i Sverige och världen kommer nya nedskrivna prognoser hela tiden.
Anders Borgs egen prognos från veckan före jul förutser:
  • BNP sjunker med 0,8 procent nästa år (ändrat sig från +1,3% sedan i sept)
  • Ett beräknat överskott i statens finanser på över 100 miljarder kronor för 2009-2010 vänds till underskott på 82 miljarder.
  • De beräknade underskotten i kommunerna motsvarar 20-25 000 jobb. 20 av 21 landsting bereder stora vårdnedskärningar.

Nedskrivna prognoser och nya ännu större krispaket gäller för hela världen. Söndagen den 21 december var huvudnyheten i radio-ekot att Obama ska utvidga sina krispaket till att skapa tre miljoner jobb. Bara för en månad sedan var hans mål 2,5 miljoner nya jobb. Men enbart i år har 2,1 miljoner jobb försvunnit i USA och prognosen för nästa år är att ytterligare 4 miljoner jobb skärs bort.

Allt fler kapitalistiska ekonomer varnar för deflation (dvs fallande priser), vilket skulle fördjupa krisen genom att skulder blir dyrare medan investeringar och konsumtion hålls tillbaka. I USA föll priserna i november.

Rättvisepartiet Socialisterna och CWI har förutsett denna kris. Vår uppgift är nu att förklara, ta initiativ och att bygga både kämpande nätverk och partiet. Inför 2009 gäller att
  • fortsätta bevaka och ingripa i bilkrisen och kampen för jobben
  • följa andra områden där kamp kan bryta ut, t ex mot skol- och vårdnedskärningar. Arbetslösheten kommer att öka snabbt och de arbetslösa möter sämre villkor än även under 1990-talskrisen då arbetslösa bildade nya organisationer och tog strid.

Politiskt ger RS fullt stöd till t ex de förslag som Handelsanställdas förbund lagt fram på ett paket på 65 miljarder kronor. Handels kräver t ex extra barnbidrag, höjda studiemedel och extra bostadstillägg för pensionärer, samt stora satsningar på arbetsmarknads- och vuxenutbildningar, och på resurser till kommuner och landsting. För att genomföra dessa krav krävs kamp. Arbetarrörelsen måste återuppbyggas till att bli en kämpande massrörelse med ett socialistiskt program. 

Vi har under 2008 gått in i en helt ny period, med helt nya tider även politiskt. Ett litet men tydligt exempel på de nya vindarna är en explosiv ökning av sökningar på ordet socialism på Google och ökad försäljning av Marx böcker.

Alla medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och läsare av Offensiv och socialisterna.org kan förhoppningsvis nu ta lite extra helgledigt och få möjlighet att vila.

2009 kommer att bli ett spännande år med ökad arbetar- och ungdomskamp, och unika möjligheter för marxister.

Gott nytt kampår
önskar socialisterna.org, Offensivs redaktion och Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!