2008 – historisk kris för kapitalismen

2008-12-17 15:32:22
Kamp lönar sig. Det visade kampanjen mot privatiseringar av lokalvården i Luleå. S-styret fick dra tillbaka förslaget i mars i år, men privatiseringshotet av den tekniska verksamheten finns kvar. På 1 maj demonstrerade anställda inom tekniska förvaltningen, med stöd från bl a RS, under parollen: Nej till högerpolitik och privatiseringar!”. Det tå­get var lika stort som socialdemokraternas.

Rädda Hyresrätten! skanderade demonstranterna genom Stockholm 18 oktober. I regeringens brutala privatiseringsvåg håller hela allmännyttan på att säljas ut. Och de få hyresrätter som finns kvar vill regeringen marknadsanpassa hyran på så att det blir svindyrt!

Förstatliga bilindustrin!

Sju av tio svenskar vill att bilindustrin ska förstatligas.
Till och med de nyligen mest libera­la förespråkarna talar sig nu varma för att staten ska gå in och stötta upp Volvo och Saab.
Skulle man låta bilindustrin med alla dess underleverantörer gå omkull skulle 140 000 jobb försvinna med dem.

Kampen för jobben förs bland Vol­vo- och underleverantörersarbetare i Västsverige och Umeå, där flera demonstrationer redan har hållits.
Lördagen den 29 november demonstrerade 1 000 IF Metall-anslutna, familjer och andra berörda i Umeå mot Volvo Lastvagnars och andra företags varsel.

Ny layout på Offensiv

En ny layout på vår tidning blev klar lagom till Europride mellan den 25 juli och den 3 augusti, årets mest homofobbefri­ade vecka.

Men kampen för ett samhälle fritt från diskri­minering av HBT-personer måste föras varje dag hela året.
I Offensiv rapporteras det varje vecka om alla kampanjer som Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen driver, som HBT-lektioner ute på skolorna, Vägra Kallas Hora-kampanjen och antirasistiskt arbete.

Sjuksköterskor och bussförare i strejk

I våras tog sjuksköterskorna strid för högre löner. Trots medial häxjakt hade strejken ett rekordstort stöd från allmänheten, men Vårdförbundets ledning, som egentligen inte ville gå ut i strejk, tog inte fasta på stödet, utan slöt istället ett dåligt avtal med arbetsgivarna.

Nästa stora strejk var det bussförarna som gick ut i under sommaren. Bussförarna strejkade för nattvila och lika lön samt att de privata bussarbetsgivarna inte ska kunna konkurrera med sämre villkor. Strejken gav många bussförare förbättringar vad gäller arbetstider och anställningsformen. Men lönemässigt var det arbetsgivarna som drog vinstlotten.

Irland röstar nej till det anti­fackliga EU-fördraget, det så kalla­de Lissabonfördraget. Om ett land säger nej betyder det att fördraget ska skrotas. Men eftersom irländar­na röstade ”fel” enligt kapitalisternas EU låtsas makthavarna som att det regnar och fortsätter att försöka få igenom det.
I Sverige röstade socialdemokraterna glatt för Lissabonfördraget, tillsammans med de de traditionellt konservativa och liberala partierna.

I protest mot detta höjde bland andra Byggnads rösterna och pressade LO till att hålla en demonstration på Mynttorget i Stockholm den 18 november.

Massprotester stoppade rasister och nazister

I brist på ett verkligt alternativ till de etablerade nedskärningspartierna har rasistiska sverigedemo­kraterna (sd) skördat valframgångar.
Men på sd:s norrlandsturne blev de utbuade, liksom flera gånger runt om i Sverige under året.

Med sd:s valframgångar har också mindre nazistgrupper fått ökat självförtroende och gått till attack mot antirasister som hamnat i vägen, men genom att vara hundratals har vi fredligt kunnat pressat tillbaka våldsamma nazister, som t ex med blockaden mot svenska motståndsrörelsen i Göteborg den 6 september.

Krisen – låt de rika betala!

”Svart måndag” följt av en svart tisdag och en ännu mörkare onsdag, täckte löpsedlarna dag efter dag. I höst sprack den bubbla som vi varnat för så länge. Finanskrisen övergick snabbt till en kris för hela det globala kapi­talistiska systemet. Men kapitalisterna betalar inte sin egen kris, bankerna i Sverige fick ett stödpaket på 1500 miljarder.

Karin Wallmark och Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!