Grekiska valet: Brakförlust för det styrande högerpartiet ND

2009-10-14 16:36:37
Kostas Karamanlis Ny Demokrati-regering (ND) drabbades av ett förkrossande slag i valet nyligen. Dess röstandel kollapsade till 33,34 procent, dess sämsta valresultat någonsin. Detta ledde till Karamanlis omedelbara avgång, då omfattningen av hans partis nederlag överträffade alla förväntningar.

ND:s kollaps representerar en förö­dande utdömning av den nyliberala åtstramningspolitik som har lett till den djupgående kris som det grekiska samhället plågas av idag.

Socialdemokratiska Pasoks ledning har porträtterat valresultatet som en ”stor seger” för partiet. Även om Pasok fick majoritet i parlamentet, med knappt 44 procent av rösterna, baserades valresultatet emellertid inte på någon verklig entusiasm för parti­et eller dess politik bland arbetare och unga. Pasoks valresultat återspeglar det faktum att majoriteten ser dem som ett mindre ont än ND.
Två ytterligare särdrag i detta val är dels det låga valdeltagandet och dels att det högerpopulistiska La.o.s  gick från 3,8 procent i valet 2007 till 5,6 procent denna gång.

Det låga valdeltagandet och att högerpopulisterna gick fram ­indikerar att en betydande del av befolkningen känner sig desillusionerade över de existerande partierna, inklusive vänsterpartierna, trots krisen och den aku­ta situation som människor står inför.

Detta representerar ett misslyckande för både kommunistpartiet (KKE) och Syriza (Radikala vänsterkoalitionen, i vilken Xekinima deltar) att dra fördel av situationen.
Båda partiernas röstandelar gick ner något i detta val. KKE gick ner från ungefär 8 till 7,5 procent. Syriza genomgick en liknande nedgång från omkring 5 till 4,6 procent.
Xekinima (CWI i Grekland) ställ­de upp med tre kandidater i Syrizas namn i valet.
Våra kandidater fick samtliga väldigt goda röstsiffror. I två (av tre) av de områden vi ställde upp – Korfu och Volos – ökade faktiskt Syrizas röstetal, både i relativa och absoluta tal, i motsats till trenden på riksplanet.
Andreas Payiatsos
Xekinima (CWI i Grekland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!