Grekland: Efter mordet på Pavlos Fyssas – nazistiska Gyllene Grynings ledning inför rätta

2013-10-03 13:13:27
Greklands koalitionsregering, bestående av högerpartiet Ny Demokrati (ND) och ex-socialdemokratiska Pasok har beslutat sig för att slå till mot det nynazistiska Gyllene Gryning efter det nyligen begångna mordet på vänsterrapparen Pavlos Fyssas.
En Gyllene Gryning-medlem, George Roupakias, har åtalats för mordet på honom (han greps på fläcken och erkände mordet).

Mordet ägde rum i fullt dagsljus med ett gäng på omkring 30 Gyllene Gryning-råskinn som inför allmänhetens åsyn attackerade Pavlos på ett centralt torg i Keratsisni, en av Pireus arbetarklassförorter.

Gyllene Grynings toppledarskikt, inklusive dess ledare Nikos Michaloliakos och fem andra parlamentsledamöter, är nu arresterade och åtalade för styret av en kriminell organisation. (Sedan detta skrevs rapporteras från Grekland att minst fyra av Gyllene Grynings parlamentsledamöter kommer att åtalas även om tre av dem tills vidare släppts fria mot borgen. Totalt har 20 Gyllene Gryning-medlemmar gripits efter mordet på Pavlos Fyssas /red:s kommentar).

Roupakias hävdade att han agerade på egen hand och att han inte är medlem av, utan sympatisör till, Gyllene Gryning. Många foton på Roupakias tillsammans med toppledare, hans närvaro på Gyllene Gryning-tillställningar, plus faktumet att han fanns på Gyllene Grynings lönelista som anställd, har emellertid gett en klar bild av hur det verkligen är.

Rapporterade telefonsamtal efter händelsen mellan Gyllene Grynings kadrer har också klargjort att han agerade enligt planen och att Gyllene Grynings högsta ledning hela tiden var fullt på det klara med vad som pågick.

Det kallblodiga mordet har skakat det grekiska samhället. Samtidigt som man attackerar invandrare och vänsteraktivister agerar Gyllene Gryning som en maffia genom att sälja "beskydd" till många butiksägare, hänge sig åt andra kriminella aktiviteter, beväpna sig och bedriva paramilitär träning för sina medlemmar.

Alla dessa avslöjanden bekräftar den antifascistiska rörelsens påståenden, som i åratal har förklarat Gyllene Grynings verkliga karaktär och dess band till polisen. Men dessa påståenden möttes bara med fientlighet från regeringskretsarnas och massmedias sida. Nu, efter mordet, har ett antal högre polisbefäl, inklusive chefen för säkerhetstjänsten avslägsnats från sina poster på grund av förmodade kopplingar till Gyllene Gryning.

Den härskande klassens, regeringens och medias hyckleri är faktiskt kväljande. Bara några få dagar innan mordet talade toppfigurer inom Ny Demokrati för en gemensam regering tillsammans med Gyllene Gryning!

Det mesta av massmedia, som kontrolleras av bankerna, redarna och de stora byggföretagen, gav Gyllene Gryning en gynnsam plattform.

Det var uppenbart för vem som helst som ville se det, att Gyllene Gryning är en nyfascistisk organisation likaväl som ett krimininellt gäng, men att den härskande klassen ignorerade dem i förhoppningen om att kunna ’förvara’ dem och använda dem på ett kontrollerat sätt mot arbetarklassen och sociala rörelser.

Mordet på Pavlos indikerade att det monster som den härskande klassen har gött har börjat hamna bortom kontroll. Vid tidpunkten för mordet indikerade opinionsundersökningar att Gyllene Grynings borgmästarkandidat till lokalvalen i Aten i maj nästa år var den ledande i opinionssiffrorna.

Pavlos Fyssas död ledde till massiva antifascistiska demonstrationer. Samma dag som han mördades genomfördes det protester i 35 grekiska städer. Denna rörelse har fortsatt med tiotals demonstrationer nästan dagligen över hela landet.

 

Lördagen den 25 september ägde den största antifascistiska demonstrationen någonsin rum i Aten, som tågade till Gyllene Grynings högkvarter med knappt 20 000 deltagare. Detta var signifikant med tanke på att båda vänstermasspartierna, Syriza och KKE (kommunistpartiet), vägrade att delta i demon.

Den härskande klassen förefaller ha tagit initiativet mot nazisterna, vilket förvirrar en del av vänstern. Tillslaget mot Gyllene Gryning är dock, vid denna tidpunkt, en taktisk manöver. Den avser att sätta koppel på extremhögern, vars sanslösa tilltag hotar att provocera fram en massiv antirasistisk reaktion som kan komma att smälta samman antiåtstramningsstrejker och arbetarrörelseprotester, vilket kan hota regeringens och till och med systemets överlevnad.

Sanningen i det här fallet är att den härskande klassen inte vill utplåna fascismen. Det läge av massdesperation som har skapats av den kapitalistiska krisen och av den härskande klassens politik förblir gynnsam för en återkomst av extremhögern och fascism – kanske under ett annat namn om regeringen förbjuder Gyllene Gryning.

Den antifascistiska rörelsen och vänstern bör därför inte ha några illusioner i fråga om hur långt staten kommer att gå mot Gyllene Gryning. Den kapitalistiska staten kan också vidta liknande åtgärder mot vänstern och arbetarrörelsen. De vänsterkrafter som är beslutsamma i att bekämpa fascismen måste ta tillfället i akt att avslöja Gyllene Grynings kriminella karaktär för att gå på offensiven.

Xekinimamedlemmar (Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Grekland) har spelat en nyckelroll i att etablera och föra samman antifascistiska kommittéer i Aten och andra städer.

Dessa antifascistiska kommittéer måste skapa försvarsgrupper mot fascistiska attacker. Dessa kommittéer måste därutöver också vara politiskt rustade för att gå emot fascisternas ideologi och förklara att det är systemet, inte invandrarna, som bär ansvaret för massarbetslöshet, fattigdom och attacker på arbetares levnadsvillkor. Det är nödvändigt att kämpa mot det kapitalistiska system som skapar de förhållanden som möjliggör fascismens återkomst, samt för ett alternativt socialistiskt samhälle.

Andros Payiatsos, Xekinima (CWI Grekland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!