Grönt ljus för ”Idol”-strejk

2016-12-08 14:49:27

foto: Illustration: Anna Palmqvist
Illustration: Anna Palmqvist

För två veckor sedan försökte produktionsbolaget Fre­mantleMedia, som står bakom TV-programmet ”Idol”, att få Musikerförbundets strejkvarsel olagligförklarat i Arbetsdomstolen (AD). Men AD går på Musikerförbundets linje.

Musikerförbundet har under hösten varit i förhandling med Fre­mantle om kollektivavtal för de tävlande i ”Idol” som idag tvingas leva på slavlöner, samtidigt som de förbinder sig att skriva på långa kontrakt med skivbolag och managementbolag. 

När bolaget vägrade skriva på ett avtal varslade facket om strejk. Att ta frågan till Arbetsdomstolen var ett sätt för produktionsbolaget att vinna tid. 

Arbetsdomstolen kom på torsdagen den 1 december med beskedet att de tillåter Musikerförbundet att vidta stridsåtgärder.

Förhandlingarna har åter tagits upp. Dock hävdar Fremantle, som nu företräds av arbetsgivarorganisationen Almega, fortfarande att 875 kronor i veckan efter skatt är en rimlig betalning för de tävlande. Musikerförbundet har sagt att de väntar med stridsåtgärder så länge förhandlingen pågår, dock inte längre än till fredagen den 9 december kl 19.00. 

Detta innebär att det blir strejk ifall Fremantle inte skriver på kollektivavtal med Musikerförbundet innan fredagen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!