Gruvarbetare och bussförare stödjer strejken

2009-02-09 13:43:47

foto: Elin Gauffin


Gruvfacken inom LKAB, Gruv 4:an och Gruv 12:an, med sin historia av framgångsrika strejker i ryggen, har i ett gemensamt uttalande solidariserat sig med sopstrejken som nu pågår i Stockholm. 

”Arbetarna är värda mer och skall inte behöva få försämrade arbetsförhållanden och sämre lön. Självklart att det skall vara lika lön för lika arbete. Er kamp är också vår kamp. Stå på er! Kampen fortsätter!”, hälsar gruvarbetarna något som mottogs med varma applåder när den andra sopstrejkens andra dag inleddes.

Senare på förmiddagen anledde bussföraren Petri Myllykoski med fyra listor med namnunderskrifter till stöd från strejken.

– Trafiksektionens årsmöte (Kommunalarbetarförbundet) kunde inte som organisation ställa sig bakom stöduttalandet, man menar att det inte är tillåtet, men alla som var med på mötet skrev som enskilda arbetare under listorna, berättade Petri i sin appell till sopgubbarna.

– Vi har full förståelse för att den här kampen måste tas. Vi måste själva kämpa då bussarbetsgivarna tagit ifrån oss den arbetstidsförkortning som vi vann genom att låta ytterstadsförarna åka till och från avlösningarna på sin fritid.

– Vi bussförare strejkade i somras och vi känner igen argumentationen som ni får möta. Även vår strejk anklagades för att vara en lyxstrejk och våra löner sades vara för höga i förhållande till sjuksköterskorna. Men att sjuksköterskorna har för låga löner är inte vårt eller ert fel.

– Ni sophämtare är hjärtligt välkomna till bussförarnas demonstration utanför landstingshuset imorgon. Ni kommer få en talare på demonstrationen. Vi sitter i samma båt, vi utnyttjas också av arbetsgivare som lägger underbud. Många bussförare går nog gärna med er om ni vill fortsätta demonstrera utanför stadshuset där era ansvariga politiker sitter.

Även denna stödappell blev avbruten av applådrundor och därefter fortsatte diskussionerna och fraterniseringen.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!