Gruvarbetare vill väcka motståndet

2007-08-30 16:56:27
I våras var gruvfacken vid LKAB skarpt kritiska mot LO:s och IF Metalls mesiga avtalsrörelse. I maj strejkade gruvarbetarna för ett bättre lokalt avtal.
Nu vill de sätta fart på motståndet mot högerpolitiken och tänker delta i den demonstration som ordnas den dag riksdagen öppnar, den 18 september.

– Det här initiativet är någonting vi stödjer. Vi måste gemensamt vakna till, säger Harry Rantakyrö, ordförande i Gruvtolvan vid LKAB i Kiruna, som tackat ja till en inbjudan att tala på 18 september-demonstrationen i Stockholm.
Även Tomas Nilsson, ordförande i Gruvfyran i Malmberget, kommer att delta.

Upprop till LO

Gruvklubbarna hör tillsammans med IF Metalls avdelning 1 i Malmfälten till de fack som ställt sig bakom ett upprop från Kommunal sektion 28 i Stockholm som uppmanar LO att anordna en protestdag mot regeringens attacker på arbetslösa, sjuka, strejkrätten o s v.
Redan nu står nästan 50 organisationer bakom demonstrationen den 18 september i Stockholm. Även i Luleå, Umeå och Göteborg förbereds protester.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!