Gruvarbetarnas strejk visade att kampviljan fanns

2007-12-19 11:53:02
Under 2007 hade facket en historisk chans att låta arbetarna ta del av konjunkturuppgång och vinster och sätta ner foten mot högerregeringen. Kampviljan fanns också bland fackets gräsrötter.
Facktopparna undvek dock att mobilisera medlemmarna och skrev på i huvudsak rätt mediokra avtal. Av Kommunals förhoppningar på kvinnolöneår blev inte mycket. Kommunals avtal har inga individgarantier i kvinnopotten, det ger inte rätt till heltid, höjningen av minimilönerna är knappt märkbar och lokala lönepåslag medges först 2008.
Tecken till radikalisering fanns. Det bästa exemplet är gruvarbetarna, som satte sig och strejkade vilt i 48 timmar bakom de lokala fackens krav på löneförhöjningar som sålts ut av Metall i den centrala avtalsrörelsen.
Strejkade gjorde också flygvärdinnorna och vann en viktig seger på en arbetsmarknad där arbetsgivarna konkurrerar med usla avtal och arbetstider.
Lärarnas avtal är ännu inte undertecknat, men Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund har gått ut med gemensamma krav.
För att sätta press krävs mer av de takter som lärarna i Stockholm visade i juni, då man ”störde” det stadshusfullmäktige som ensidigt avbrutit löneförhandlingarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!