Gruvbolagens plundring möter ökat motstånd

2013-10-23 11:35:46
Under sommaren fördes en intensiv kamp mot gruvprospekteringen i Kallak (Gallók med samisk stavning) i Jokkmokks kommun, där en väg blockerats inte bara av ortsbor och lokala samebyar utan också av miljöaktivister och samer från hela Norden. Nu på lördag tas protesterna mot gruvbolagens kortsiktiga plundring av våra naturtillgångar till Stockholm, med samling på Sergels torg kl 10.

Bakom protesten står en lång rad av samiska organisationer och de förenade aktionsgrupperna i den så kallade Urbergsgruppen, som Inga gruvor i Jokkmokk, Manifestationsgruppen Gallók/Stockholm, Ojnarekämpar, Aktionsgruppen Rädda Vättern och Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck/Umeälven. Protesten stöds även av Latinamerikagrupperna, Afrikagrupperna och Jordens vänner m fl.
Som journalisten Arne Müller har visat i sin bok Smutsiga miljarder – om den svenska gruvboomens baksida är den svenska statens regelverk skrämmande otillräckligt för att täcka kostnaderna för efterbehandling när gruvorna läggs ned och för att hantera alla risker för människor, miljö och lokalsamhällen.
Striden om Kallak i den samiska ”huvudstaden” Jokk­mokk visar också den svenska statens och de etablerade riksdagspartiernas skrämmande låga respekt för den samiska urbefolkningens krav på skydd för rennäringen. Inte bara alla de samiska organisationerna och miljöaktivister, utan också FN:s rasdiskrimineringskommitté och Diskrimineringsombudsmannen (DO) har kritiserat detta i mycket tydliga uttalanden.
Den centerpartistiska näringsministern Annie Lööf väntas på lördag få svidande kritik för att ha satt ned foten till förmån för gruvnäringen över rennäringen när det gäller den planerade gruvbrytningen i Rönnbäcken i Storuman.

Medan den nyliberala
svenska regeringen helt har struntat i att införa en gruvskatt och endast utkräver en mineralavgift som uppgår till 0,5 promille (en halv tusendel) av värdet på den brutna malmen, jämfört med till exempel 30 procent i Australien, har Sverige gjorts till ett paradis för lycksökare inom gruvbranschen.

Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv
stödjer manifestationen och dess krav på att minerallagen ska rivas upp, att en gruvskatt ska införas och urfolket samernas rättigheter ges ett starkt skydd och så vidare.
Men vi anser det viktigt att lägga till att såväl naturtillgångarna som gruvbolagen ska vara ägda och demokratiskt styrda av den svenska staten, under aktiv kontroll inte bara av de anställda utan också av lokalbefolkningen och av samerna – med vetorätt för dessa när det handlar om deras vitala intressen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!