Gruvfack mot EU-fördraget

2008-11-19 21:57:49
Gruvfyran i Malmberget försöker pressa socialdemokraterna att vänta med att skriva under Lissabonfördraget.

– Det här är en extremt stor och viktigt fråga. Vi kan inte förstå varför det är så bråttom. Det enda rätta är att, som LO kräver, avvakta Stråthutredningen så att man kan begära avsteg för att försvara kollektivavtal och rätt lönekonkurrens. Att anta Lissabon-fördraget nu är dessutom en nonchalans mot irländarna, där det varit folkomröstning, säger Tomas Nilsson, Gruvfyrans ordförande.
Metallklubben har tagit flera initi­ativ för att sätta press på s-riksdagsle­damöterna, bland annat har man haft en träff med Mona Sahlin.
Tillsammans med Byggnads och Kommunal i Gällivare har de också gjort en skrivelse till s och v lokalt om att de ska uppmana sina riksdagsleda­möter att avvakta Stråthutredningen.
– Skrivelsen har antagits av s och v lokalt. Det är jäkligt bra att politikerna lyssnar på facket.
Men i NSD den 18 november redovisas att alla socialdemokratiska riksdagsledamöter från Norrbotten kommer att rösta ja. ”Lissabonfördraget är bättre än Nicefördraget som vi har i dag. Nicefördraget var underliggande i Lavaldomen”, säger till exempel Karin Åström i en orwellsk kommentar där argumentet mot fördraget helt utan underbyggnad blir ett argument för fördraget.
– Man blir otroligt bestört när man läser deras uttalanden, säger To­mas Nilsson.

Nu behövs en så bred och enad facklig mobilisering som möjligt för att försvara arbetsrätten. S-ledamöternas nonchalans av fackens oro vi­sar att partiet inte längre har arbetar- klassens bästa som sin prioritet. Nu behövs diskussioner om hur arbetarnas politiska representation ska se ut och det är dags att diskutera ett nytt arbetarparti.
– Arbetarrörelsen måste tillbaka till rötterna, man måste lyssna på dem. I EU-valet kommer vi att stödja de som försvarar fackens rättigheter, avslutar Tomas Nilsson, apropå att Lissabonfördraget blir en huvudfråga i EU-valet i juni.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!