Gruvs avtal klart

2007-04-04 14:28:42
Natten till förra torsdagen tecknades ett avtal mellan gruvarbetarna inom IF Metall och gruvindustrin, GAF. Avtalet har samma längd och nivåer som övriga Metalls avtal men har skrivningar om underjordstillägg och möjlighet till lokal löneglidning.

För en gruvarbetare som tjänar 23 000 kronor i månaden betyder det en löneökning på ungefär 800 kronor i månaden per år. Det är samma nivåer som övriga Metall sade ja till för två veckor sedan. I praktiken har gruvarbetarna varit låsta till samma nivåer och samma avtalslängd.

Mot lönedumpning

Frågan om underjordstillägget var ändå en viktig seger. Gruvorna har börjat ta in underleverantörer som bara följer det centrala avtalet och då sluppit betala det lokala underjordstillägget. Nu måste även underleverantörer betala underjordstillägg på minst 1 010 kronor i månaden.
– Det är viktigt med underjordstillägget för att vi inte ska hamna i en lönedumpning, vi var beredda att gå ut i konflikt för det, sade Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan i Kiruna till NSD (Norrländska Socialdemokraten) 30 mars.

”Hyfsad uppgörelse”

Gruvfyrans ordförande i Malmberget, Tomas Nilsson, ansåg att uppgörelsen var hyfsad.
– Vi har riktat in oss på branschspecifika frågor och lyckats bra med flertalet av dem, säger han och framhåller underjordstillägget, delpensionen, regleringen av dygnsvilan, textskrivningen som möjliggör lokal löneglidning och avtalspensionen som likställer gruvfacksmedlemmarnas avtal med tjänstemännens (NSD 30 mars).
Både Gruvfyran och Gruvtolvan menar att avtalet har skrivningar som öppnar för lokal löneglidning, alltså att gruvarbetarna kan få rejäla lönelyft i de lokala förhandlingarna. Gruvarbetarna inom LKAB har krävt 4 000 kronor totalt i de centrala och lokala förhandlingarna som sätter igång under våren. Där kommer förväntningarna på arbetsgivarna efter löftena i de centrala förhandlingarna att vara stora.
Besvikelsen är dock stor över att de tvingades följa den avtalslängd som IF Metall gått med på och som öppnar upp för nya attacker på arbetare från högerregeringen.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!