Gruvstrejker skakar Polen

2015-02-18 15:19:34
Polens kolgruvesektor har skakats av två stora strejker på mindre än en månad. Totalt har 80 000 gruvarbetare varit ute i strejk. Den första strejken vid Kompania Weglowa, Polens största kolgruvebolag, varade i tio dagar (den 7-17 januari) och den andra vid Jastrzebska Spólka Weglova (JSW) avslutades i måndags efter en tre veckor lång strejk.

Ibörjan av januari presenterade Polens regering en plan för ”reformering” av  kolgruvejätten Kompania Weglowa med omkring 50 000 anställda. 

Regeringsplanen innebar nedläggning av fyra gruvor och att 5 000 gruvarbetare skulle förlora sina jobb. Dessutom skulle en omorganisering av bolaget följas av införandet av sexdagarsveckor och andra försämringar. Regeringens besked möttes av omedelbara strejker.

Från den 8 januari genomfördes massmöten och vägblockader så gott som dagligen i städerna i närheten av gruvorna. I Brzeszcze (en liten stad med endast omkring 11 000 invånare) deltog uppemot 3 000 personer i protesterna. I andra gruvstäder demonstrerade 10 000 personer.

Den fackliga byråkratin skrämdes dock av kamprörelses utveckling och omfattning. Den 17 januari undertecknade ledarna för gruvarbetarfacket en överenskommelse med premiärminister Ewa Kopacz, som påstods vara en ”seger”. Men uppgörelsen garanterar varken jobb eller drägliga villkor.  

Den 28 januari inleddes strejken vid JSW. Strejken var en följd av att bolaget sagt upp nio fackligt aktiva samt aviserat sämre pensions- och anställningsvillkor. 

Det var först efter att bolaget sagt sig vara beredda att lyssna till arbetarnas krav och vd:n sagt sig vara villig att avgå som strejken avslutades. Gruvarbetarnas strejker är en av de största kamprörelser som har skakat Polen under senare tid. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!