Gubbslem och feminister

2013-03-14 07:51:08

foto: Lars Lundqvist
Janne Josefsson.

Grävande journalister hade samlats den 8 mars på sin årliga sammankomst där diverse priser skulle delas ut. Det hela slutade i kaos och Janne Josefsson kallades för ”gubbslem” av en feminist. Detta var kvällstidningarnas version. Vad var det som hände?

På scenen fanns bland andra Maria Sveland, dagsaktuell med Hatet, en bok om antifeminism, Janne Josefsson (Uppdrag Granskning) och Täppas Fogelberg (Ring P1) för något som inte skulle vara en debatt, utan ett samtal under rubriken ”Late night show”. Enligt Sveland tog det ­ungefär två minuter – sedan började Josefsson skrika på henne. Han var mycket upprörd för att hon fått vara med ”överallt” de senaste veckorna utan att någon journalist ifrågasatt den ”fascism” hon förespråkar. Han kallade henne antidemokrat som inte vill ställa upp i SVT Debatt och försökte få hela publiken att räcka upp handen för att hålla med om att hon är antidemokrat. Ingen av arrangörerna ingrep, utan eldade snarare på stämningen.

Sveland uppfattade att hon utsattes för en rad härskartekniker och ett iscensättande av det kvinnohat som hennes bok handlar om. Uppenbarligen var hon inte ensam om den uppfattningen, för ”showen” fick avbrytas efter att en journalist i publiken, Sofia Mirjamsdotter, klivit upp på scenen och frågat om arrangörerna tyckte att det var okej att låta Maria Sveland förminskas av tre ”gubbslem”.
Efteråt har Mirjamsdotter tillsam­mans med 14 andra skrivit ett brev till arrangörerna där de kräver svar och ursäkter. ”Flera personer fick ge sig på Maria Sveland utan att stoppas av någon moderator. Maria Sveland fick frågor om sina smycken, fick höra att hon ’utmålade sig själv som offer’ och blev attackerad på ett sätt som sammantaget liknade mobbning. Även Täppas Fogelberg som skulle vara bisittare till moderatorn gick på ett oprofessionellt sätt till attack mot Maria Sveland.”
Janne Josefsson har efteråt vidhållit att Maria Sveland försvarar en sorts feministisk fascism.
Vad är det då som skapar rubrikerna? I den machokultur som råder är det förstås att Josefsson har blivit kallad för gubbslem som pryder löpen och inte att han dessförinnan kallade en av landets mest flitiga feministiska debattörer för fascist. Nu ryktas det även om att en ledande mediaprofil skrek ”visa pattarna” till en kvinnlig kollega när hon äntrade scenen på Gräv12. Inte heller den gången några rubriker.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!