Gui fortfarande fängslad i Kina

2016-10-27 15:47:51


På grund av affärsintressen vill inte Löfven & co kritisera Xi Jinpings diktatur.

Ett år har gått sedan Gui Minhai försvann i Thailand den 17 oktober 2015. Gui, som är svensk medborgare, är en av fem Hongkongbaserade bokförläggare som greps separat och sattes i förvar i Kina.

Gui och hans fyra kollegor äger bokförlaget Mighty Current i Hongkong som publicerar böcker som är kritiska mot den kinesiska eliten. De har bland annat gett ut en bok om den stora familjeförmögenheten som den nuvarande diktatorn Xi Jinping har. Deras litterära verksamhet var helt laglig i Hongkong och skulle därmed vara skyddade under deras så kallade ”Ett land, två system”-formel för politisk autonomi. Kinas säkerhetstjänst och polisstyrkor är förbjudna att operera i Hongkong, men efter deras försvinnanden kan Gui och hans kollegor nu straffas i Kina för att ha gett ut ”olagliga” publikationer.

Tre av dessa omhändertogs när de besökte Fastlandskina, men Gui och hans kollega Lee Bo, en brittisk medborgare, blev illegalt överlämnade till kinesiska agenter med det tysta medgivandet från regeringarna i Thailand och Hongkong. Militärjuntan i Thailand har närmat sig den kinesiska regeringen sedan landets valda regering störtades under år 2014. 

Den thailändska regeringen sa till svenska myndigheter att det inte finns något dokumenterat om att Gui lagligt skulle ha lämnat landet. Det är därför sannolikt att Gui smugglades över gränsen till Kambodja, som står ännu närmre Kina än vad Thailand gör, och senare flögs över till Kina. Denna metod, som direkt kränker internationella lagar, är en kopia av de som användes av amerikanska hemliga agenter mot ”terrormisstänkta”. 

Precis som chinaworker.info har pekat på är Guis fall, tillsammans med många andra fall nyligen, ett kännetecken för den ”globalisering” av Xi Jinpings repressionskampanj, vilket är den allvarligaste på 25 år. Den kinesiska staten tros ha gripit politiska dissidenter [oliktänkande] i Myanmar, Laos och  Thailand den senaste tiden.

– Kina exporterar sin paranoia och sina dåliga förfaranden – försvinnanden, godtyckliga arresteringar och censur av dissidenter. Detta är ett oroande tecken för aktivister och organisationer runtom och bortom Asien, kommenterade nyligen Sarah Brooks, Asienchef för International Service for Human Rights (ISHR).

Gui Minhais dotter Angela, som har kampanjat å hennes fars vägnar, har satt upp en webbsida för att publicera fakta om fallet och pressa utländska regeringar att följa fallet mer kraftfullt. 

Det finns en ökande oro bland journalister och människorättsaktivister i Sverige om att den svenska S-MP-regeringen har gjort alldeles för lite för att pressa den kinesiska regimen angående den olagliga arresteringen av en av sina medborgare. 

Ett år efter försvinnandet har Gui fortfarande formellt inte blivit anklagat för något brott. Varken Sveriges representanter eller hans dotter har fått berättat för sig var Gui hålls i förvar. Båda dessa saker kränker direkt såväl den kinesiska diktaturens lagbok som internationella överenskommelser. 

– Den svenska regeringen har inte gett Gui Minhais fall tillräcklig vikt. De vill upprätthålla sina vinstrika affärsband med den kinesiska regimen och därför tonas frågor som yttrandefrihet och att en svensk medborgare har kidnappats ned, berättar den svenskbaserade politiska aktivisten Da Hua, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Ett exempel på detta är den kinesiska delegationen på 30 företagsledare som hade möte med Sveriges statsminister Stefan Löfven den 12 september i Rosenbad. Om den svenska regeringen menade allvar om att bara kräva en förklaring från den kinesiska regimen om varför Gui har fängslats samt var han hålls skulle det innebära att alla sådana officiella möten ställs in. Likt övriga europeiska regeringar, som också drivs av vinstintressen, är de inte redo att göra detta.

I januari visades Gui Minhai upp i statlig tv för att ”erkänna” ett trafikbrott som begicks för tiotals år sedan och för att be utländska regeringar och media att ”inte lägga sig i”. Angela Gui har dock noterat att hennes pappas t-shirt verkar byta färg under filmen. En av Guis kollegor från bokförlaget, Lam Wing-kee – den enda som har flytt från Kinas grepp och nu lever i rädsla över sin säkerhet i Hongkong – berättade om hur hans egna ”erkännande” var ett skådespel med ett manus och till och med en regissör som bad honom att upprepa vissa delar av sitt ”erkännande” fram tills dess att han var nöjd med dess kvalitet. 

”Rättegång via tv” är nu en etablerad metod som Xi Jinping använder sig av för att slå ned mot oliktänkande. Trots att ett växande antal är skeptiska mot dessa ”erkännanden” fungerar de avskräckande för andra. Ofta hålls familjemedlemmar som gisslan.

Det politiska syftet, att sprida terror bland regimkritiker, är inte så olikt från förfarandet av de terroristgrupper som gör videofilmer av sina fångar innan de avrättar dem.

Fallet Gui Minhai visar att kampen för att avslöja den kinesiska diktaturens gangstermetoder och att öka trycket till stöd för de många offren måste trappas upp. Kapitalistiska regeringar har visat att de rangordnar företagens rättigheter långt mycket högre än mänskliga rättigheter. En stor del av den kommande kampen handlar om att öka trycket underifrån från arbetarrörelsen och vanligt folk mot dessa regeringar och deras multimiljardavtal med brutala auktoritära regimer.

Chinaworker.info står för:

  • Släpp Gui Minhai och alla andra politiska fångar i Kina fria.
  • Stå emot och avslöja den kinesiska diktaturens gangstermetoder: utomrättsliga omhändertaganden, kidnappningar, påtvingade erkännanden och gisslantaganden.
  • Öka trycket mot de utländska regeringarna – demokratiska- och mänskliga rättigheter måste gå före företagens rättigheter.
  • Ner med enpartidiktaturen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!