”Gyllene Gryning är ett allvarligt hot”

2012-08-14 09:11:31


”Vi hade en antirasistisk festival i Thessaloniki tillsammans med andra vänstergrupper. De flesta organisationer höll med oss om att det behövdes ett större och mer välorganiserat motstånd mot Gyllene Gryning”, säger Katerina Kleitsa i en inter

– Vi ger stöd till arbetare i kamp, driver kampanj mot Gyllene Gryning och pressar på för att Syriza ska ha en socialistisk politik.
Det berättar Katerina Kleitsa från Xekimina (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Grekland) i denna intervju om en turbulent tid av masskamp mot de försämringar som drabbat den grekiska arbetarklassen.

Hur har ni gjort de senaste månaderna; på vilket sätt har ni ingripit i valkampanjerna?
– Vi samarbetar med Syriza sedan flera år. De vet och uppskattar att vi har en riktig politik med socialististiska krav och har tydliga principer.
– När vi gick in i Syriza gjorde vi det för att försöka påverka och föra fram vår politik men vi visste att det kanske skulle innebära stora uppoffringar och att vi inte kunde vinna alla strider i partiet.
– Det vi satsade på var de människor som gick med men framför allt att vrida partiet till något mer progressivt.

Hur ser det fackliga arbetet ut och vad gör ni?
– Vi har flera fackligt aktiva i bussförarfacket i Thessaloniki och bland sjuksköterskorna i Aten och har ett bra samarbete med andra fackföreningsmedlemmar.
– En av de andra styrelsemedlemmarna som också är aktiv i Pasok [Socialdemokraterna] anklagade vår kamrat i styrelsen för bussförarfacket för att han skulle ha stulit pengar från facket. Vilket han motbevisade och då blev de genast tysta.
– Men förutom smutskastning från politiska motståndare i facket går det väldigt bra. Vi har ju stött arbetare i strejker hela tiden i år, framför allt bussfacket men även andra.
– Även om vi inte får igenom alla våra krav är det väldigt viktigt att visa för medlemmarna i facket vad vi gör med våra förtoendeuppdrag och vilka krav vi för fram.

Hur ser hotet ut från nazistpartiet Gyllene Gryning?
– I juni i Aten var det minst en attack om dagen från Gyllene Gryning där de misshandlade vänsteraktivister, även våra medlemmar. Så det är självklart ett stort hot.
– Trots att de gick till attack mot KKE:s representant i direktsänd tv med knytnävslag och kastade ett glas vatten på Syrizas representant gick de framåt i valet. De fick antagligen många desperata arbetares röster som blivit avskedade som antagligen fick känslan av att ”det här partiet är berrett att verkligen göra något konkret mot krisen”. Sen är det självklart renodlade fascister som röstar på dem, men många är bara desperata människor.
– På vissa ställen har Gyllene Gryning spridit hat mot illegala invandrare, särskilt i de fattigaste områdena. De började med att de gick till de här områdena och kastade ut dem som sov från en lekplats, så att barnen kunde leka där igen. De hjälpte gamla människor över vägen och hjälpte även människor ekonomiskt, inte mycket men ändå. Vilket gjorde dem populära i en del arbetarområden.
– Det vänstern behöver svara med  är att gå till området och prata både med de papperslösa och de boende i området. Och förklara varför situationen ser ut som den gör. Och att de enda som tjänar på att vi kastar ut invandrarna är bankerna och de rika, de som skapat krisen i Grekland.
– Problemet här var att andra vänstergrupper, som SWP (Socialist Workers Party) kom dit med plakat där de anklagade de boende i området för att vara nazister, och hade även flygblad utan något som helst svar på problemen och varför Gyllene gryning är farliga. Deras enda fokus låg på lokalbefolkningens röstande och att de var rasister. De borde istället sagt att de som tjänar på att vi splittrar upp oss är bankerna och regeringen.
– Ett annat problem var när befolkningen i ett arbetarområde hade bjudit in representanter från alla partier till möte för att fråga ut dem om vad lokalbefolkningen ska ta sig till, och göra mot krisen. Så gick alla partier därifrån när de märkte att Gyllene Gryning var inbjudna. De enda som var kvar var vi och Gyllene Gryning.
– Syriza och KKE sa ungefär att ”vi är jätteglada att ni bjudit in oss för att prata och vi stödjer er men vi ser att ni bjudit in Gyllene Gryning och därför tänker vi inte delta på det här mötet”. Det här är jättefarligt, om de hade lämnats ensamma hade de kunnat göra precis som de gjorde i det området som jag tidigare pratade om. Vid sådana tillfällen gäller det att avslöja dem.

Vad är planerna mot Gyllene Gryning framöver?
– Vi hade en antirasistisk festival i Thessaloniki tillsammans med andra vänstergrupper. De flesta organisationer höll med oss om att det behövdes ett större och mer välorganiserat motstånd mot Gyllene Gryning.
– Men ingen ville ta initiativ till att skapa något eller delta i ett nätverk eller något liknande. Problemet med vänstern är att den är lite handlingsförlamad. Vad de säger låter jättebra, men det blir i slutändan vi som får driva det hela. Men vi planerar nu att ha antirasistiska konserter samt demonstrationer mot Gyllene Gryning och rasismen. Vilket jag tror blir riktigt stort.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!