Historiskt år i USA?

2012-08-01 20:47:40
2012 kan komma att bli ett historiskt år för hbt-kampen i USA. President Obama blev i våras den första presidenten i USA någonsin att uttrycka stöd för samkönade äktenskap. Offensiv har träffat Kelly Bellin från Socialist Alternative (CWI i USA), som kommenterar situationen för hbt-rörelsen i USA:

– Det är en enorm vinst för hbt-rörelsen, men också en politisk nödvändighet för honom. Enligt en opinionsundersökning är idag 40 procent av befolkningen i USA emot samkönade äktenskap, en drastisk minskning sedan år 2010. Det är delvis därför Obama tvingas ta den ståndpunkten. Även Republikanerna använder hbt-frågan för att försöka vinna röster.

Kelly berättar att åtta stater idag tillåter samkönade äktenskap och tio tillåter registrerade partnerskap.
– Det är absolut en vinst för hbt-rörelsen, men vi måste fortsätta kämpa för lika rättigheter över hela landet.
Katie Quarles, också aktiv för Socialist Alternative, säger:
– Det är ingen slump att Obama valde det här valåret för att stödja samkönade äktenskap. På grund av aktivismen och den större synligheten för hbt-personer, har också stödet för hbt-rättigheter ökat. Ökningen av stödet för samkönade äktenskap, särskilt bland desillusionerade Obama-anhängare och oberoende väljare, innebär att det nu är mer politiskt ändamålsenligt för Obama att stödja samkönade äktenskap än att inte göra det.

Kelly avslutar med att säga att vi måste hålla kampen utom politikernas kontroll, då politikerna inte kämpar för hbt-rättigheter utan bara använder en opportunistisk retorik.
– Nu är det ett utmärkt tillfälle att trappa upp kampen; det finns ett större stöd än någonsin bland befolkningen och frågan är väldigt aktuell. Medvetenheten har höjts efter den kamp som pågått det senaste året och vi kan nu mobilisera det amerikanska folket i kampen för lika rättigheter för alla.
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!