Haile ges flyktingstatus och får stanna

2009-09-16 16:41:43
Haile Mareyam Getachew, politisk flykting från Etiopien, får uppehållstillstånd och dessutom flyktingstatus. Detta efter att Migrationsdomstolen har upphävt Migrationsverkets tidigare av- slag.

Haile är väldigt glad när Offensiv träffar honom.
– Min advokat Niclas Söderberg har gjort ett mycket bra jobb och domaren Sara Renman var väldigt seriös. Jag är mycket tacksam och ber mycket för Sverige. Nu kommer jag att käm­pa för alla andra flyktingar.
Till handlingarna bifogade Haile artiklar ur Offensiv och ett intyg från Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
– RS har visat mig hur man kan kämpa. Jag valde stöd från RS för att ni inte accepterar någon rasism.

Det finns tusentals politiska flyktingar från Etiopien. Att få flykting­status av svenska staten är mycket svårt, något som RS är väldigt kritiskt till. Den etiopier som Haile kan minnas fått uppehållstillstånd på politiska grunder är Tamirat Simeneh som fick det för två år sedan, ett fall som Offensiv skrev mycket om.
I Hailes fall har domstolen lagt stor vikt vid hans politiska aktivitet här i Sverige. För många Offensivläsare är han känd som en av talarna på den antirasistiska manifestationen i Stockholm den 6 juni i år.

Haile har en viktig funktion i exiletiopiernas kamp. Han ordnar demonstrationer, konferenser, sänder radio och annan stödverksamhet. Han var den som tog emot oppositionsledaren Birtukan Mideksa när hon besökte Sverige förra året. Vid hemkomsten blev hon arresterad p g a uttalanden hon gjorde här.
Nyligen har Etiopiens diktator Meles Zenawi infört en ny terroristlag. Enligt Human Rights Watch är de demonstrationer som exilgrupperna arrangerar runt om i världen verksamheter som kan komma att klassas som terrorism.
– Nästa år ska det som kallas val hållas i Etiopien. Men många oppositionsledare är fortfarande fängslade. Vårt första krav är: Inget val utan att de släpps, avslutar Haile Mareyam.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!