Hälften av alla mord på kvinnor kunde ha stoppats

2013-02-27 13:13:41
En ny undersökning av Stiftelsen Tryggare Sverige visar att hälften av de mord som begicks på kvinnor under 2010-2011 skulle ha kunnat undvikas ”med ett mer proffessionellt agerande från olika aktörers sida”.

Den 19 februari presenterade den oberoende stiftelsen Tryggare Sverige en kartläggning av de fall av dödligt våld mot kvinnor som polisanmäldes i Sverige 2010-2011.
Resultatet var skrämmande; med ett bättre agerande från myndigheter­nas sida hade hälften av alla mord som begåtts mot kvinnor kunnat förhindras.
– I så gott som samtliga av de fall som granskats fanns riskfaktorer som hade framträtt tydligt om strukture­rade hot- och riskbedömningar ­hade genomförts, menar personsäkerhets­experten Peter Strandell, Stiftelsen Tryggare Sverige (tryggaresverige.org).

Många kvinnor har
alltså varit i kontakt med polis eller annan myndighet, t ex socialtjänst, tidigare. Och riskfaktorerna fanns där, så varför fick de inte hjälp?
– Trots polisens betydelse är det ändå kommunen med sin socialtjänst som har det yttersta ansvaret för att de som drabbas av brott i nära relationer får hjälp och stöd. Kommunen kan inte överlåta ansvaret till polisen eller hälso- och sjukvården utan måste agera på ett mer aktivt sätt än vad som tyvärr ofta är fallet i dagsläget, menar Peter Strandell.
Det är tydligt att mer resurser måste läggas på förebyggande verksamhet vad gäller kvinnors säkerhet. Att kvinnor som upplever att de är hotade måste tas på allvar är en annan viktig fråga.
Kompetensutbildning och resurser i form av fler anställda inom vården och socialtjänsten är en del, men det krävs också att kommunerna aktivt motverkar sexism och kvinnoförtryck på arbetsplatser och skolor.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!