Hälften av de utförsäkrade har fått sänkt ersättning

2010-03-24 14:38:29
Hälften av dem som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet har hittills fått sänkt ersättning, bara var tredje har hittills fått sin ersättning höjd. Det uppgav Sveriges radios Ekot den 18 mars.

Över 50 000 blir utförsäkrade ur sjukförsäkringen i år. Försäkringskassan har nu undersökt vad som hänt med ersättningen till de 12 000 som hittills har utförsäkrats – hälften har fått sänkt ersättning och har förlorat minst tusen kronor i månaden.
– Vi redovisar i tre intervaller, 35 procent har fått en ökning med minst hundra kronor, 50 procent har fått en minskning med mer än 100 kronor. 15 procent har en förändring som är mindre än 100 kronor, sa Magdalena Brasch, verksamhetschef på Försäkringskassan, i Ekots rapportering.
Det är framförallt arbetarkvinnor som har utförsäkrats från sjukförsäkringen. De som utförsäkras kommer främst från hotell- och restaurangbranschen, handeln och kommunanställda, branscher där merparten som jobbar är kvinnor. Det visar en färsk LO-undersökning.

Det krävs ett massivt motstånd för att riva upp försämringarna i sjukförsäkringen. Sjuka och arbetslösa ska inte beta­la den kris som spekulanterna har skapat.

  • Stoppa högerregeringens systemskifte.
  • Återställ a-kassan och sjukförsäkringen. Omedelbar höjning av pensionerna.
  • Stoppa attackerna på arbetslösa och sjuka – låt de rika betala.
  • För en facklig protestdag för att stoppa försämringarna.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!