Han var aktiv i rasistiska FrP

2012-04-18 16:21:32
Anders Behring Breivik var medlem i Fremskrittspartiets (FrP) ungdomsförbund från 1997 och i FrP 1999-2006. Han hade lokala uppdrag 2001-2004 och var bland annat kandidat till kommunfullmäktige i Oslo.
År 2006 gick han med i frimu­rarna och tre år senare nådde han frimurarordens tredje grad.
Själv uppger han sig vara en av flera celler inom Knights Tem­plar, en internationell högerextrem organisation som polisutredningen inte har funnit några bevis på att den är verklig.
Breivik var tidigt aktiv på internet. Åren 2002-03 skrev han hundratals inlägg på Fremskrittspartiets Forum. Han fortsatte på islamofoba hemsidor och hade Facebookvänner från samma kretsar även i Sverige.
Han deltog också på arrangemang med och berömde den våldsamma islamofoba organisationen English Defence League. På rättegången sa han ”att åsikterna i ultranationalistiska kretsar går isär om hans dåd: De flesta stödjer attentatet mot regeringskvarteren men inte massakern på Utöja”, rappor­terar TT.

Precis som Sverigedemokraterna hade Fremskrittspartiet en något lägre profil efter terrordåden den 22 juli. Men den tiden är över nu. Fremskrittspartiets kongress pågår samtidigt med rättegången och partiledaren Siv Jensen utlovar fortsatta provokativa uttalanden.
Stortingsledamoten för FrP, Christian Tybring-Gjedde ”väckte stor uppmärksamhet under fjolårets landsmöte då han i ett inlägg om Groruddalen [ett invandrarområde i Oslo] uttalade att ’islams makt ökar dag för dag’ och att det politiskt ­korrekta Norge är i färd med att begå kulturellt självmord”, rapporterar den norska dagstidningen Klassekampen. Den ökända islamofobiska hemsidan Gates of Vienna har flera gånger försökt använda Groruddalen för att hetsa mot islam. Inför årets FrP-kongress säger Tybring-Gjedde att Breiviks dåd inte påverkar parti­ets krav på ”strängare invandringspolitik”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!